Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Podrška mladim pčelarima
 
 

Podrška mladim pčelarima

Zapošljavanje mladih, Ministarstvo omladine i sporta, u saradnji sa lokalnim samoupravama, podstiče različitim projektima i programima. Uglavnom su to obuke za zanimanja koja su tražena na tržištu rada i sticanje praktičnog iskustva za samozapošljavanje.

Projekat - Novi poslovi za mlade - omogućio je da dvadesetoro Kragujevčana prođe obuku za pčelare koju je Ministarstvo omladine finansiralo sa 1,8 miliona dinara. Još kao dečak, Kragujevčanin Vladimir Janković naučio je osnove pčelarstva. Iako je završio fakultet, nema posao u struci, tako da će se, bar za neko vreme - posvetiti pčelarenju. Želja mu je, da osavremeni porodičnu proizvodnju meda.

„Imam 30 košnica. Sa dedom i dalje radim, deda je i dalje u poslu. Planiram da proširim društva i celokupan posao", objašnjava Vladimir. Pored Vladimira, još devetnaestoro Kragujevčana od 18 do 35 godina, koji žive u porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, prošlo je obuku iz pčelarstva i proizvodnje meda. Pored teorijskog znanja, neophodno, za mnoge prvo praktično iskustvo, stekli su u pčelinjacima. Posredstvom BIPS projekta, dobili su 60 košnica sa rojevima i opremu za rad. „Da oni naprave taj med, jednostavno grad i Biznis Inovejšn program im je obezbedio otkup tog meda, da oni prodaju, tako i mogu i benefite da imaju od toga", kaže Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca.

Bilo da im je to jedina delatnost ili dodatni prihod, obezbeđena osnovna sredstva i siguran plasman, dovoljan su motiv za pčelarenje. Na taj način zaokružen je ceo ciklus, od obuke i opreme do tržišta. „Takođe smo im pružili jednu obuku koja je iz ekonomike poljoprivrednih gazdinstava i omogućava im da oni steknu znanja neophodna za diversifikaciju poljoprivredne proizvodnje, odnosno vođenje troškova u poljoprivrednoj proizvodnji, a kasnije i registracije poljoprivrednih proizvoda", objašnjava Vladimir Dobi iz Biznis inovacionog programa (BIPS).

Uz pomoć države, mladi, uglavnom sa ruralnih područja koji i teže dolaze do posla, dobili su početni kapital. Kako će se snaći u toj profitabilnoj grani, zavisi od njihovih ambicija, rada, znanja i ulaganja, koje je neophodno za uspešno pčelarstvo.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži