Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Poseta Češke delagacije Spomen-parku ,,Kragujevački oktobar"
 
 

Poseta Češke delagacije Spomen-parku ,,Kragujevački oktobar"

U četvrtak, 20. februara, gosti Spomen-parka "Kragujevački oktobar" biće predstavnici Ambasade Republike Češke u Srbiji - Tomaš Kuhta (ambasador) i Miroslav Čančik (šef Odeljenja za trgovinu, ekonomiju i razvojnu saradnju).

Tokom posete Kragujevcu gosti će obići Staru crkvu i Staru skupštinu, Muzej "Stara livnica", Narodni muzej Kragujevac i Spomen-park "Kragujevački oktobar". Takođe, za goste će biti organizovan prijem u Skupštini grada Kragujevca u 12 časova, a obići će i Prvu Kragujevačku gimnaziju, gde će se sastati sa predstavnicima Gimnazije i Udruženja srpsko-češkog prijetaljstva "Česi Šumadije", kao i sa profesorom i učenicima češkog jezika, koji pohađaju kurs češkog jezika u organizaciji Kancelarije Južnomoravske regije u Kragujevcu.

Nakon obilaska Kragujevca gosti će prisustvovati osveštavanju nadgrobnog spomenika Josifa Brodila na Starom vojničkom groblju u Šumaricama u 13:30 časova, čiju je restauraciju, osim Spomen-parka, pomogao i sam ambasador Kuhta.

Reč je o sepulkralnom spomeniku češkog vojnog muzičara koji je bio komandant muzike Kragujevačkog garnizona krajem 19. i početkom 20. veka, kao i osnivač civilnog Kragujevačkog muzičkog društva, koji je poginuo u Prvom balkanskom ratu, tokom opsade Skadra januara 1913. godine. Restauraciju spomenika uradio je profesor Slobodan Marinković sa kragujevačkog FILUM-a.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');