Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac u kampanji protiv melanoma
 
 

Kragujevac u kampanji protiv melanoma

melanom-rakPovodom Evropskog dana borbe protiv melanoma, koji se obeležava 16.maja, Udruženje dermatovenerologa Srbije i Euromelanoma Europe organizuju besplatan dermatološki skrining pregled mladeža u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Pregled se prethodno mora zakazati, besplatnim pozivom na telefon 0800 222 888, koji će biti u funkciji od 09.05. do 13.05. 2011. u periodu od 08:00 do 20:00h.

Pregled se može zakazati samo u onim državnim i privatnim dermatološkim ustanovama koje učestvuju u akciji i koje su na vidnom mestu (u čekaonicama, hodnicima, itd.) istakli promotivne postere akcije pod sloganom „SPASITE SVOJU KOŽU“. Definitivna lista institucija koje  učestvuju u akciji objavljena je na veb sajtu Udruženja dermatovenerologa Srbije  www.udvs.org.

U Kragujevcu, pregledi će se obavljati u Centru za dermatovenerologiju, koji se nalazi u okviru Kliničkog centra Kragujevac, u ul.Zmaj Jovinoj 30. Telefon u ovoj ustanovi je 034/505-367, a radno vreme od 08-20h. Građane će pregledati stručnjaci Centra, Dr Svetlana Banković, Dr Gordana Ristić, Dr Vesna Miličić, Dr Bojana Jovović-Dagović i Dr Nebojša Krstić.

Tokom pregleda će se vršiti samo skrining za rak kože i drugi dermatološki problemi neće biti tretirani. U slučaju otkrivanja promena sumnjivih na melanom ili drugi rak kože, pacijent dobija izveštaj sa pregleda i upućuje se na biopsiju sumnjive lezije čime se omogućava rana dijagnoza i povećavaju se šanse za uspešno lečenje malignog melanoma ili drugog raka kože.

Euromelanoma je panevropska, humanitarna, preventivna kampanja protiv raka kože koju koju organizuju i u kojoj dobrovoljno učestvuju dermatolozi. Ova kampanja daje šansu stanovništvu da jednog dana u godini ima besplatne dermatološke skrining preglede za rak kože sa ciljem da se ustanovi što više obolelih u ranoj fazi, kako bi bili dalje upućeni na uspešno lečenje.

U kampanji Euromelanoma 2011 učestvuju 33 zemalje: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Nemačka, Grčka, Irska, Italija, Kupar, Latvia, Litvanija, Luksemburg, Malta, Makedonija, Madjarska, Poljska, Portrugalija, Ruminija, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Velika Biratnija, Ukrajina.

Pokrovitelji kampanje su Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Evropska akademija za dermatologiju i venereologiju, a sponzor kompanija Beiersdorf – Eucerin d.o.o. Beograd.

Izvor: SumadijaPress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži