Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Prestižno priznanje za kragujevački eko Centar
 
 

Prestižno priznanje za kragujevački eko Centar

cenzaonkobrz2Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, koji postoji pri Politehničkoj školi u Kragujevcu, na listi je dobitnika prestižne nagrade za postignuća u oblasti ekologije i zaštite životne sredine - Zeleni list.  Svečana dodela najavljena je za 13. maj u Sremskim Karlovcima, a pored Centra priznanje su dobile i dve evropske ambasade i nekoliko velikih kompanija. 

- To što smo u ovako značajnom društvu, pored ambasade Holandije i Danske, pored kompanija poput Erste banke, naučnog Instituta u Vinči, čini nas posebno ponosnima, zato što je Centar za ekološko obrazovanje jedina organizacije te vrste koja je nagrađena, kaže Milan Gabarić, rukovodilac ovog centra.

Nagradu Zeleni list već više od 25 godina dodeljuje Radio Beograd i emisija "Čekajući vetar" u dve kategorije - za najvećeg zagađivača godine i najuspešnije eko projekte.

Kragujevački Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj postoji od januara prošle godine, a nastao je iz Ekološke sekcije Politehničke škole.

Jednogodišnji projekat jačanja kapaciteta Centra i podizanja ekološke svesti kod dece svih uzrasta nedavno se završio, a uskoro počinje novi.

Aktivnosti tokom proteklog perioda su razniloke i brojne, a rezultati itekako vidljivi. Oko 850 dece svih uzrasta prošlo je kroz  40 ekoloških radionica. Izdate su dve brošure, na temu klimatskih promena i energetske efikasnosti. Organizovana su i dva seminara za nastavnike, tako da sada postoji po jedan koordinator Centra u svakoj školi. Radilo se i na vršnjačkoj edukaciji, koja je, takođe, dala rezultate. U programima su aktivno učestvovali i najmlađi, iz Ustanove za decu "Nada Naumović".

- Značaj rada ovog Centra prepoznale su i mnoge institucije, uključujući i republičko Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Tu je i podrška Ministarstva prosvete, preko Školske uprave u Kragujevcu, a najveći "teret" konkretnih dela podnosi "Stakleno zvono", kao nosilac aktivnosti, istakao je Srđan Matović, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Ralizacije novog projekta, koji se odnosi na biodiverzitet našeg kraja, kreće odmah. Njegov cilj je dalje jačanje kapaciteta Centra, povećanje njegove snage i vidljivosti u društvu, a sve kroz inovacije u sistemu ekološkog obrazovanja. Nova tri miliona dinara, sredstva neophodna za dalji rad, obezbedila je ponovo ambasada Finske, a delom će učestvovati i Grad, rečeno je danas u Skupštini grada na prezentaciji rada Centra.

Izvor: SumadijaPress

This content has been locked. You can no longer post any comment.