Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Predsednik Srbije ponovo u Kragujevcu
 
 

Predsednik Srbije ponovo u Kragujevcu

boris-tadic-u-kragujevcuNakon samo nedelju dana predsednik Republike Srbije, Boris Tadić, ponovo je posetio grad na Lepenici. Ovoga puta, povod za posetu je bilo otvaranje Drugog međunarodnog sajma autokomponentistike, za koji kažu da je najveća manifestacija te vrste u jugoistočnoj Evropi.

Osim Sajma, kragujevačka predsednička tura, u pratnji ministra ekonomije, Nebojše Ćirića, obuhvatila je i posetu FAS-u i obilazak radova na renoviranju proizvodnih pogona.

Svečanom otvaranju Sajma prethodili su govori visokih zvaničnika i različita tumačenja manje-više poznatih činjenica, dok su predstavnici lokalne vlasti skup ispoštovali samo svojim nemim prisustvom. Suprotno očekivanjima, niko iz lokalne samouprave nije govorio, niti išao u pratnju državnom vrhu prilikom obilaska najznačajnije zajedničke investicije.

Prisutne na otvaranju najpre je pozdravio predstavnik organizatora Sajma, direktor Regionalne privredne komore, Dušan Puača, istakavši značaj razvoja ove sajamske manifestacije kao jedan od preduslova za ostvarenje vizije u kojoj je Balkan vodeći inovativni region u Evropi.

„Ekonomski cunami“

Pozdravnu reč imao je i predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, Hoze Antonio Gomez Gomez. On je istakao da srpska ekonomija počinje da pokazuje znake oporavka od globalne ekonomske i finansijske krize.

- Mudra politika, načini poslovanja i reforme, koje su podržane od strane MMF-a, našle su svoje mesto. Dokaz oporavka je i ova sajamska manifestacija koja obuhvata 13 multinacionalnih kompanija koje  nude sopstvene, ali su, takođe, i potencijalni korisnici roba i usluga srpskih kompanija.

Evropska unija je podržala pozitivne promene u Srbiji ogromnom pomoći, kaže Gomez. U poslednjih deset godina uloženo je oko 60 miliona evra u realizaciju projekata za razvoj malih i srednjih preduzeća, što je doprinelo integraciji domaće ekonomije na svetskom tržištu. Najavljen je i jedan novi projekat, kao podrška konkurentnosti i promociji izvoza (SECEP), vredan oko 3,5 miliona evra, sa ciljem poboljšanja kvaliteta proizvoda namenjenih izvozu. Taj projekat se već realizuje i odnosi se, takođe, na  mala i srednja preduzeća u Srbiji.

- Izvoz predstavlja imperativ i prioritet u kreiranju mera zapošljavanja u narednom periodu, smatra Gomez.

Prema Tadiću, investicije na svetskom nivou „skupile“ su se za gotovo trećinu, svetska ekonomska kriza je elementarna nepogoda nazvana „ekonomskim cunamijem“, a mi u Srbiji, pod njenim naletom nismo posustali, već kraj čekamo „na nogama“. Koliko su te noge čvrste, tačno se ne zna. Predsednik nas uverava da je Vlada RS, zajedno sa svim ostalim institucijama, primenjivala određene mere za zaštitu domaće privrede od udara velikog talasa i da su te mere uspešno očuvale osnove srpske ekonomije.

- Nije bilo lako. Nije ni sada lako. Građani veoma trpe i ja razumem njihovu zabrinutost, ali tokom 2011. godine Vlada Republike Srbije će primeniti neke nove mere koje će kreirati novi ambijent u Srbiji i stvoriti prostor za investicije, što vodi ka otvaranju novih radnih mesta i tehnološkom i ekonomskom razvoju naše zemlje, poručio je Tadić na otvaranju Sajma.

Neko nije uradio svoj deo posla

Nove mere republičke Vlade uključuju sve ekonomske, političke i društvene institucije - Vladu, lokalne samouprave, ambasadore, ali i svakog građanina pojedinačno. U tom procesu svi imaju obavezu da dobro urade svoj deo posla „kako bismo podigli verovatnoću zapošljavanja naših građana“, poručio je predsednik.

- Država stvara uslove za privrednike, a na njima je da upotrebe vlastiti talenat i sposobnosti za kreiranje bolje budućnosti za sve.

Evropski automobilski gigant kod nas, Fiat automobili Srbija, treba proizvodeći da obezbedi nova radna mesta, da obezbedi tehnološki razvoj, da poveća izvoz naše zemlje i tako smanji spoljno-trgovinski deficit koji je, inače, u proteklih godinu dana smanjen za više od 20 odsto, kaže Tadić, i naglašava da je model poslovanja Fijata upravo model uspešnosti, i da ćemo, bez obzira na odlaganja, na kraju godine imati nove automobile.

Međutim, pored krize, uzrok kašnjenja je i to što neka od strana potpisnica nije ispunila svoje obaveze predviđene Ugovorom, a predsednik je rekao da je u toku analiza koja je to strana - da li je to Fijat, Vlada ili lokalna samouprava? Nakon analize sprovešće se mere za popravljanje stanja. - Automobili proizvedeni u Kragujevcu moraće nekako i da se odvoze na druga tržišta i tada ne sme da dođe do saobraćajnog zagušenja, već taj put, do novih tržišta, mora da bude otvoren. Uradićemo i taj deo posla. Videćemo ko, ali to mora hitno da bude urađeno, kako bismo za nekoliko meseci bili spremni da obezbedimo transport, ističe Tadić.

Dosadašnji napredak i učinak ove zajedničke investicije, od strane predsednika je ipak ocenjen  zadovoljavajuće. Postavljanje opreme, koja je u ovom trenutku najbolja i najskuplja u auto-indusutriji, veliki je korak. Serijska proizvodnja očekuje se početkom sledeće godine, ali tek kada bude prvi proizvedeni automobil sišao sa trake znaćemo da je stvar gotova, oprezno kaže on.

Predsednik Srbije ističe i da će proizvodnja automobila najnovije generacije doprineti razvoju tehnoloških potencijala čitavog Kragujevca i kao univerzitetskog grada, a tako i razvoju Šumadije, pa i cele Srbije.

Ministar Ekonomije u Vladi RS, Nebojša Ćirić, istakao je da je Vlada pre tri godine prepoznala razvoj auto-industrije kao  prioritet, a njen preporod otvara i potpuno novu granu industrije u Srbiji, gde se, pre svega, misli na dolazak stranih kompanija koje će proizvoditi kod nas. Zajednička investicija Vlade i Fijata, vredna milijardu evra, predstavlja inicijalnu kapislu kompletnog industrijskog razvoja, kaže Ćirić.

Izvor: SumadijaPress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');