Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac prezadužen
 
 

Kragujevac prezadužen

KragujevacNezavisni revizior utvrdio je nakon revizije završnog računa grada Kragujevca za 2010. godinu da su ukupne obaveze grada oko 3,6 milijardi dinara, od čega se po 1,5milijarda dinara odnosi na obaveze po kreditima i prema dobavljačima.

Revizor je u izveštaju ukazao na "veliku prezaduženost, veliki iznosneizmirenih obaveza sa stanjem na dan 31. decembra 2010. godine što može uticati na likvidnost, odnosno, umanjiti mogućnost zadovoljenja odredjenih budžetskih potreba u narednim godinama". U izveštaju nezavisnog revizora, "Konsultant revizija", ukazuje se i na to da su kragujevačka sportska udruženja u protekloj godini od skupštine grada dobila donacije i dotacije u iznosu od preko 170 miliona dinara, ali da nisu dostavila dokumentaciju i dokaze o njihovom korišćenju. Revizor je skrenuo pažnju i na "malo ili nisko ostvarivanje ukupnih izvornih prihoda lokalne samouprave", a što je bio razlog za rebalans budžeta. U prvoj polovini 2010. godine, prihodi su ostvareni sa oko 11,6 odsto, a u drugoj polovini sa 20 odsto. 

"Uvidom u elaborate utvrdili smo da popis nije izvršen u svemu u skladu sa Pravilnikom o načinu i rokovima vršenja popisa i uskladjivanja knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem, što se pre svega odnosi na popis nefinansijske imovine u pripremi, date avanse, zalihe, potraživanja i obaveze", navodi se u izveštaju nezavisnog revizora.Direktni i indirektni korisnici budžeta, kako je ocenio revizor, nisu uspostavili sistem interne kontrole kao ni sistem interne revizije, kako je predvidjeno Zakonom o budžetskom sistemu i drugim aktima. Izveštaj nezavisnog revizora medijima je dostavila Demokratskastranka (DS) u Kragujevcu na konferenciji za medije.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži