Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Bes i stres na šalteru Stambenog
 
 

Bes i stres na šalteru Stambenog

guzva_u_stambenom_preduzecu_kragujevacOd kako je na adrese 30.000 domaćinstava stiglo obaveštenje Javnog stambenog o dugovanjima za komunalne usluge, hodnike ovog preduzeća već danima opsedaju nezadovoljni Kragujevčani.

- Ne znamo ni šta nam naplaćuju – ogorčeno se čuje iz dugačkog reda.

Oni su račune poslali, pa ako prođe prođe, od 30.000 naći će se neko ko će plati. Da li je ovo „porez na Severinu“ ili šta, neki su od komentara gnevnih Kragujevčana koje smo zatekli u hodnicima Stambenog.

- Uredan sam platiša i ne znam šta dugujem, niti od kada datira moj dug. U opomeni ništa od ovoga nije navedeno – kaže Latinka Jovanović i dodaje da joj ne pada na pamet da plati ni skromnih 240 dinara, koliko iznosi njen dug.

Ipak, neki računi daleko premašuju ovu cifru.

- Rekli su mi da dugujem 10.000 dinara još od 2005. godine i ponudili su mi reprogram na deset mesečnih rata. Međutim, iako sam pre šest godina namirila sve račune, sada mi traže na uvid uplatnice. Ne znam da li ću ih naći – kaže pezionerka Miladinka Ranković.

U Kancelariji zaštitnika građana tvrde da građani nisu dužni da čuvaju uplatnice duže od godinu dana, jer sva komunalna dugovanja koja su starija od ovog perioda po zakonu automatski zastarevaju.

- Javno stambeno ne može da potražuje dugovanja koja su starija od godinu dana, izuzev ako nisu donete pravosnažne sudske presude – kaže Vesna Stojadinović, zamenica gradskog obudsmana.

Prema njenim rečima, građani, koji su se proteklih dana obratili Kancelariji, savetovani su da  u Stambenom pokažu svoje uplatnice kako bi dokazali da su plaćali račune.  Pravnici ističu da opomene koje je poslalo Stambeno nisu obavezujuće za građane, pošto u njima nije navedeno na šta se odnose i iz koga perioda potiču. Takođe, upozoravaju građane da iako po zakonu sva komunalna dugovanja za domaćinstva zastarevaju posle godinu dana, ukoliko se potpiše ugovor o reprogramu, nastaje pravni prenov. To znači da se gasi stara obaveza i zasniva nova, tj. dug ponovo osnažuje i gubi se pravo pozivanja na zastarelost duga. 

U Stambenom objašnjavaju da je zbog duga građana od šest miliona evra ugroženo poslovanje preduzeća i da su bili prisiljeni da podnose tužbe kako dugovi ne bi zastareli.

Direktor Stambenog  Slavoljub Jelić objašnjava da građani lako mogu da utvrde da li su namirili svoje račune. On se izvinjava svima koji su greškom dobili opomene i dodaje da će novčano kazniti radnike ako se utvrdi da je greška do njih.

- Svakih godinu dana utužujemo dužnike i obaveštavamo ih o iznosu dugovanja, tako da ni jedna optužnica nije zastarela, a ujedno je ispoštovan i Zakon o obligacionim odnosima – nedavno je za naš portal rekao Jelić.

Izvor: SumadijaPress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');