Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Jubilej Univerziteta u Kragujevcu
 
 

Jubilej Univerziteta u Kragujevcu

rektorat-kragujevacJedan od najstarijih srpskih univerziteta, Univerzitet u Kragujevcu, obeležava 35 godina od osnivanja. U krugu Univerziteta otkriven spomenik Atanasiju Nikoliću, rektoru Liceja, prve velike škole u Srbiji.

Univerzitet u Kragujevcu obeležava 35 godina od osnivanja. Jedan od najstarijih srpskih Univerziteta broji 12 visokoškolskih ustanova i odeljenja fakulteta u Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Užicu i Jagodini.

Povodom jubileja, u krugu Univerziteta, otkriven je spomenik Atanasiju Nikoliću, rektoru Liceja, prve velike škole u Srbiji.

Srpski visokoškolci su, tako, odali priznanje istaknutom članu Društva srpske slovesnosti i osnivaču prve visokoobrazovne ustanove u Srbiji, istakao je na otvaranju svečanosti rektor kragujevačkog Univerziteta Slobodan Arsenijević.

Podsetivši da je Licej osnovan u Kragujevcu 1838. godine, a da je prvi Univerzitet u Beogradu nastao 1905. godine, Arsenijević je rekao da "istoriju visokog obrazovana u Srbiji treba prihvatiti takvu kakva jeste, bez stvaranja slika poželjne prošlosti".

Uoči godišnjice, Univerzitet je promovisao 37 novih doktora nauka na Medicinskom i Prirodno-matematičkom fakultetu.

"Kragujevački Univerzit je, među prvima u zemlji, nastavu prilagodio evropskim stadardima", podsetila je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović i istakla da on uživa ugled ne samo u Srbiji već i van granica zemlje.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačhević podsetio da je Univerzitet u Kragujevcu osnovan kada je krenuo ekspanzivni razvoj privrede u tom gradu, ali i u tadašnjoj Jugoslaviji, dok su poslednjih 20 godina u kojima smo imali sankcije i proces privatizacije, uništile privredu.

Nastava se na svim fakultetima odvija po Bolonjskoj deklaraciji, što je dokaz uspeha naših naučnika, predavača i studenata.

Kragujevački fakulteti ove školske godine neće povećavati školarine, a na pojedinim fakultetima one će biti i niže u odnosu na prošlogodišnji prosek.

Izvor: RTS

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');