Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Univerzitet u Kragujevcu proslavio jubilej
 
 

Univerzitet u Kragujevcu proslavio jubilej

jubilejUniverzitet u Kragujevcu, jedna od najstarijih visokoškolskih ustanova u Srbiji, proslavio je 35 godina postojanja. Tom prilikom, u dvorištu rektorata svečano je otkriven spomenik Atanasiju Nikoliću, rad akademskog vajara Nikole Koke Jankovića. Atanasije Nikolić bio je rektor prve visoke škole u Srbiji - Liceja, koja je još 1838. godine nastala baš u Kragujevcu.

Prvi srpski univerzitet je, ipak, osnovan u Beogradu 1905, a u Kragujevcu, odakle potiču koreni visokog obrazovanja tek kasnije, 1976. godine, u vreme kada je privredni razvoj grada bio u ekspanziji. Kragujevački univerzitet je nastao od odeljenja Ekonomskog, Pravnog i Mašinskog fakulteta beogradskog univerziteta.

- To je istina o obrazovanju u Srbiji i treba je prihvatiti onakvom kakva jeste, bez stvaranja slika poželjne prošlosti. Budućnost je hrabrost za istinu i stvaralačku slobodu, a ovaj univerzitet je na tim temeljima stvoren. “Što jeste-jeste, a što nije–nije”, govorio je Atanasije Nikolić, i kako budemo radili takvu ćemo budućnost i imati, deo je govora dr Slobodana Arsenijevića, rektora kragujevačkog univerziteta danas.

Položaj Univerziteta u Kragujevcu prati položaj obrazovanja u čitavoj zemlji, složili su se stručnjaci.

- Pre 35 godina jeste bilo teško osnovati visoku školu, ali je, takođe, bilo i neophodno. Iako se danas  Univerzitet u Kragujevcu nalazi u samom vrhu, ne samo u Srbiji, već, u pojedinim oblastima i mnogo šire, prave rezultate imaćemo verovatno kada budemo obeležavali pedesetogodišnjicu, kaže Slavica Đukić Dejanović, predsednica Narodne skupštine i profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Po njoj, parametar uspeha predstavlja broj doktora nauka koji ostane u zemlji.

Sličan stav ima i rektor Univerziteta u Beogradu koji naglašava da se svrha jednog univerziteta ogleda u stepenu zapošljavanja njegovih studenata.

- Ako ne zapošljava mlade ljude, univerzitet gubi i smisao i misiju. Srbija je prva po “odlivu mozgova" i krajnje je vreme da se to promeni i da budemo prvi po nečemu drugom, kaže Prof. dr Branko Kovačević.

Univerzitet u Kragujevcu, u ovom trenutku, u svom sastavu ima 12 fakulteta, u pet gradova Srbije, koje pohađa oko 15.000 studenata. Sve studijske grupe su akreditovane, a stalno se otvaraju i nove. Nedavno je promovisano i prvih 37 doktora nauka, koji su doktorske studije pohađali po novom programu, prilagođenom svim evropskim standardima.

Obeležavanje jubileja propratila je i prigodna svečanost kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz sveta  obrazovanja i kulture, kao i predstavnici lokalne samouprave i republičkih resornih ministarstava. Akademski hor kragujevačkog Filuma izveo je državnu himnu, a kulturno-zabavni deo proslave bio je poveren beogradskim umetnicima, na čelu sa pevačicom Snežanom Berić, poznatijom kao Ekstra Nena.

Izvor: SumadijaPress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži