Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Šta je preče, struja ili garaža?
 
 

Šta je preče, struja ili garaža?

kragujevacZbog sve obimnije stambene izgradnje snabdevanje strujom u centru Kragujevca je ugroženo, a jedino rešenje za ovaj problem je nova trafostanica velike snage, tvrde stručnjaci „Elektorošumadije“.

Međutim, gradska uprava ima druge planove, pa će se na lokaciji predviđenoj za izgradnju trafostanice naći garaža.

- Više ne možemo da napajamo nove zgrade u centru grada i sve što se u budućnosti bude gradilo nećemo moći da prikačimo na električnu mrežu – kaže za „Šumadijapress“ tehnički direktor „Elektrošumadije“ Nenad Janković. 

Prema njegovim rečima, električni kapaciteti u centru Kragujevca prošireni su do maksimuma, dok su mogućnosti za nove instalacije praktično iscprljene.

- Trenutno ne postoje uslovi za nova priključenja. Gde god je bila mogućnost da se poveća snaga transformatora, ili da se zameni niskonaponsko postrojenje, mi smo to učinili – kaže Janković.

On objašnjava da je situacija već sada kritična, ali pravi problemi tek predstoje, pošto je u samom jezgru grada u planu izgradnja još 1.000 stanova.

U „Elektrošumadiji“ tvrde da je neophodno što pre izgraditi trafostanicu odgovarajuće snage, koja bi obezbedila dovoljnu količinu struje za gradsko jezgro u narednih trideset godina. Izgradnja stanice predviđena je i Generalnim urbanističkim planom Kragujevca koji je usvojila Skupština grada, ali  u planu, takođe, stoji da na istoj lokaciji  treba da bude i javna garaža.

- Predstavnici gradske uprave predložili su da se sagradi stanica, a iznad nje garaža. To je neprihvatljivo! Protivpožarni standardi ne dozvoljavaju tako nešto – izričiti su u „Elektrošumadiji“.  Nebojša Vasiljević, član Gradskog veća, u potpunosti odbacuje navode iz „Elektrošumadije“ i tvrdi da nema govora da grad ostaje bez struje.

- EPS već 15 godina priča da je ugroženo snabdevanje centra strujom, pa se ništa nije dogodilo. Postoje tehnička rešenja o tome šta i kako na toj lokaciji sme da se gradi – odlučan je Vasiljević.

Skoro indentičan stav ima i Zvonko Mihić, arhitekta Direkcije za urbanizam koji je učestvovao u izradi Generalnog urbanističkog plana.

- Planom je predviđena garaža i biće garaža. Posle usvojenog plana nema rasprave – kratko je izjavio  Mihić za Šumadijapress.

On dodaje da je planom predviđena i trafostanica, ali nije znao da precizira koje snage i veličine. 

Ipak, u Planu detaljne regulacije se može jasno pročitati da Institut „Nikola Tesla“ iz Beograda smatra da je u gradskom jezgru neophodno napraviti novu i jaču trafostanicu koja će zameniti postojeću. Takođe je jasno istaknuto i koje snage je trafostanica, kao i površina koja je neophodna za njenu izgradnju. Plan detaljne regulacije potpisao je Zvonko Mihić.

Tehnički direktor „Elektrošumadije“ objašnjava da postojeća trafostanica, koja je glavni objekat za snabdevanje strujom ovog dela grada, više nema kapaciteta i ne može da prati sve intezivniju izgradnju. 

- Grad treba da odluči šta je preče, da li garaža ili snabdevanje centra strujom. Oni mogu da premeste garažu, ali mi ne možemo trafostanicu, pošto je to jedino odgovarajuće mesto – kaže Janković. 

Suština spora je, očigledno, u činjenici da izgradnja neophodne trafostanice uslovljava manji prostor za garažu, što podrazumeva i manje novca od prodaje gradskog građevinskog zemljišta u samom centru grada. 

Gradski čelnici su odlučili šta je važnije, a upozorenje iz „Elektrošumadije“ odbacuju kao neosnovano.

Gradski većnik Nebojša Vasiljević kaže da je bilo rasprave, ali dilema više ne postoji.

- Rešeno je vrlo jasno, onako kako to grad treba da rešava – biće garaža!

Izvor: SumadijaPress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');