Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Griteri i u Kragujevcu
 
 

Griteri i u Kragujevcu

griteri_u_kguVećini nepoznat pojam - griteri, su svetska mreža volontera koji u ulozi turističkih vodiča pružaju posetiocima nekog grada sve neophodne informacije, na jedan specifičan i manje formalan način od, recimo, profesionalaca u toj oblasti.

Osnovna karakteristika gritera je da oni mogu da budu bilo koje starosne dobi, pod uslovom da su punoletni, da dobro znaju engleski jezik i da umeju da prenesu ljubav prema gradu u kome žive nekome ko je u njemu možda prvi put. Ukoliko su izabrani, u obavezi su svega šest puta godišnje da odgovore na poziv, a po želji, mogu i češće da budu angažovani.

Kragujevačka Turistička organizacija učestvuje u programu formiranja KG Gritera, koji je pokrenut kao projekat Međunarodne organizacije za migracije. Udruženje građana „Omladina Kragujevca“ je realizator, a celu priču finansira Ministarstvo spoljnih poslova Italije.

- Kragujevac kao grad namerava da postane volonterski centar regiona. Očekuje se sve veći broj poseta stranaca, i zbog Fijata i zbog različith kulturnih dešavanja, tako da je formiranje grupe KG Gritera više nego neophodno, kako bismo spremni dočekali sve to, kaže Branko Krsmanović, član Gradskog veća za omladinu, sport i turizam.

U Kragujevcu, za početak, program je namenjen mladima do 30 godina, ali se planira i njegovo proširenje u nekom narednom periodu.

- KG Griteri su potpuno nov način predstavljanja grada, a deo su mreže koja u svetu već postoji od `92.  Svaki volonter postaje deo te mreže što je, pored dobre zabave i druženja sa strancima i odlična prilika za uspostavljanje kontakata, putem kojih je kasnije lakše doći i do konkretnog posla, napominje Snežana Milisavljević, direktorka Gradske turističke organizacije Kragujevac.

Postoje, naravno, određena pravila ponašanja koja griter mora da poštuje. Potrebno je i dobro poznavati grad, a za sve to pobrinuće se redovni profesor sa Univerziteta u Novom Sadu, Snežana Štetić, zadužena za obuku budućih kragujevačkih gritera.

Konkurs za sve koji žele da se angažuju na ovaj način, a smatraju da poseduju odgovarajaće kvalitete, otvoren je do 12. juna 2011, a ceo projekat treba da bude realizovan do kraja jula.Prijavljivanje je moguće lično ili mejlom na adresu lokalne Kancelarije za mlade, koja je partner Gradskoj turističkoj organizaciji na projektu.

Svi prijavljeni proći će određeni test znanja i veština, a dvadeset najboljih imaće i proveru na delu   kroz kviz znanja na kraju obuke. Po završetku celog ciklusa, biće organizovane i tri besplatne vodičke ture za Kragujevčane, gde će griteri lokalno satnovništvo upoznavati sa kulturno-istorijskim znamenitostima grada.

Ovakav vid obuke, kroz praksu, pored toga što je prilika za sticanje dragocenog iskustva gritera, jedan je i od načina da sami Kragujevčani bolje upoznaju svoj grad.

Izvor: SumadijaPress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');