Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Državni mediji ne žele u privatne vode
 
 

Državni mediji ne žele u privatne vode

drzavni_medijiNajveći deo javne rasprave o medijskoj strategiji, koja je juče održana u Kragujevcu, posvećen je privatizaciji državnih medija i osnivanju regionalnih javnih servisa. Dok radna grupa, koja je izradila strategiju,  insistira da država mora da se povuče iz medijskog vlasništva,  predstavnici medija koji su u vlasništvu lokalnih samouprava, i dalje žele da ostanu na državnim jaslama.

Član radne grupe Zoran Sekulić kaže da su tvorci ovog dokumenta imali izvesna neslaganja, ali da je zajednički stav struke da se država mora povući iz medija.

- Država se pokazala kao loš vlasnik medija, jer su sredstva zloupotrebljavana i neracionalno trošena - rekao je Sekulić.

Zagovornici privatizacije državnih medija kažu da je prekid dosadašnje prakse jedini način da se osigura nezavisna uređivačka politika, odvojena od uticaja lokalnih vlasti. 

- Želimo da dostignemo evropske standarde koji nalažu distanciranje celog medijskog sistema od uticaja političkih stranaka i biznisa. Samo tako će se obezbediti slobodan protok informacija- objašnjava član radne grupe Rade Veljanovski.

Protivnici privatizacije i zagovornici regionalnih javnih servisa demantuju da uređivačku politiku vode pod uticajem lokalnih vlastodržaca i podsećaju na loše primere prethodne privatizacije.

Direktori televizija iz Kragujevca, Niša, Pančeva i Novog Pazara, okupljeni oko „Kragujevačke inicijative“, oštro su kritikovali strategiju i istakli su da je ona korak unazad u odnosu na dosadašnje predloge.

- Dosadašnji model privatizacije pokazao se kao neuspeo, pošto je većina privatizovanih medija propala. Sa druge strane, istraživanja pokazuju da su neprivatizovani mediji najobjektivniji i da im građani najviše veruju – rekla je direktora JP „RTK“ Jovanka Marović i dodala da će „Kragujevačka inicijativa“ državnim institucijama dostaviti sopstveni predlog strategije.

Ona nije navela izvor istraživanja na koji se poziva i kojom metodom je utvrđeno da građani najviše veruju njenoj, i drugim televizijama koje su potpisnici inicijative.

Izvor: SumadijaPress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');