Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Naučnici iz Kragujevca osmislili virtuelni krvotok
 
 

Naučnici iz Kragujevca osmislili virtuelni krvotok

nauc-vGrupa naučnika sa Univerziteta u Kragujevcu deset godina radi na projektu virtuelnog krvotoka.Reč je o kompjuterskom softveru čija će primena pomoći da se preciznije dijagnostifikuju bolesti kardiovaskularnog sistema, kao i da se predviđa način na koji se bolest razvija.

SRCE - Virtuelni krvotok se ispituje i testira već nekoliko meseci u stranim kliničkim centrima, a veća primena očekuje se za nekoliko godina.Smatramo da će ove nove, kompjuterske metode značajno olakšati rad lekara i pomoći im u što boljem i preciznijem dijagnostifikovanju bolesti. Uvešće se i mogućnost predviđanja razvoja bolesti, što je potpuno novi koncept u kliničkoj dijagnostici jer se postojeće metode uglavnom baziraju na utvrđivanju samo već postojećeg stanja kod pacijenta - kaže za „24 sata” prof. dr Nenad Filipović, član tima Univerziteta u Kragujevcu.

Virtuelni krvotok je kompjuterski softver koji se instalira na dijagnostičkom sistemu u bolnici i koji se generalno primenjuje za bolesti kardiovaskularnog sistema kao što su pucanje zida aorte i arterija, optimalna ugradnja stentova, razvoj ateroskleroze. Veliku ulogu u svemu tome ima superračunar koji, primera radi, određuje najpovoljnije mesto za ugradnju stenta.
- Na nekoliko pacijenata na kojima smo primenili ovu metodu imamo zasada dobre rezultate. Potrebno je mnogo više pacijenata i vremena da prođe da bismo imali bolju sliku o rezultatima - kaže prof. dr Filipović.

Dobar glas o izuzetnoj metodi srpskih naučnika proširio se i van granica naše zemlje, pa lekari sa inostranih klinika rezultate svojih pacijenata šalju upravo ovde.
- Od njih dobijemo kompletne slike sa medicinskih uređaja u standarnom medicinskom formatu. Mi onda izvršimo trodimenzionalnu rekonstrukciju i radimo kompjutersku simulaciju na tom pacijentu. Na kraju dajemo neke predloge i rešenja - kaže prof. dr Filipović.

Naš sagovornik ističe da je sada teško precizirati koliko virtuelni krvotok može da produži život pacijenata.

Sigurno je da ova potpuno nova metoda daje mogućnost predviđanja razvoja bolesti, što može značajno da pomogne u sprečavanju neželjenih posledica po pacijente koji su često fatalni kod kardiovaskularnih oboljenja - zaključuje on.

U najvećim evropskim klinikama

PRIMENA - Prof. dr Nenad Filipović kaže da je trenutno u toku jedan od najvećih naučnih projekata u Evropi „ARTreat” čiji je cilj instaliranje Virtuelnog krvotoka u najveće evropske kliničke centre, sa ciljem predviđanja razvoja ateroskleroze kod karoditnih i koronarnih arterija. „Ja koordiniram naučnim delom projekta i veliki broj mladih istraživača iz Srbije preko Univerziteta u Kragujevcu uključen je u projekat koji se završava 2012, nakon čega se očekuje primena Virtuelnog krvotoka u više Kliničkih centara”, kaže prof. dr Filipović. Srbija je samim tim što učestvuje na projektu obezbedila da može koristiti ovu metodu za svoje pacijente.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta 24sata

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');