Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kad je more daleko, dobro je i na bazenu
 
 

Kad je more daleko, dobro je i na bazenu

bazen_kgIzgradnja prvih pokrivenih bazena u Kragujevcu privodi se kraju, a „stara garda” se priseća kako je nekad provodila leto, na Makarskoj rivijeri, ali i na starim kupalištima.  Izgradnja prvog pokrivenog bazena, koji je toliko dugo najavljivan da su mnogi Kragujevčani pomislili da ga nikad neće dočekati, ušla je u završnu fazu.

Moderan objekat olimpijskih dimenzija nedavno je stavljen pod krov od nerđajućeg čelika, pa je sve izvesnije da će se stanovnici četvrtog po veličini grada u zemlji već ove jeseni kupati u novom bazenu.

Odgovarajući na pitanje ovdašnjih novinara šta je to što joj u Kragujevcu nedostaje, jedna mlada Kineskinja, radnica u butiku robe sa Dalekog istoka, reče kako ne može da shvati da u ovako velikom gradu ne postoji „zatvoreni bazen“. Eto, konačno će i njoj biti ispunjena želja da se okupa zimi, gledajući kako sneg prekriva površinu Velikog parka.

Praktično na istom mestu, odmah pored novog objekta, nalazi se kompleks starih bazena, sagrađen krajem šezdesetih godina prošlog veka. Pošto su radne akcije minule, a prva faza posleratne obnove i izgradnje uspešno privedena kraju, kragujevački političari su tada zaključili da je došlo vreme da se „radni narod“ malo opusti i zabavi.

Ti bazeni će i ovog leta mnogim Kragujevčanima biti jedino more, a znajući kakve su prilike u gradu koji vodi, gradonačelnik Veroljub Stevanović je apelovao da ulaznica bude što jevtinija. Prvobitna cena od 200 dinara spuštena je prvo na 150, a onda i na 100 dinara. Kome je i to mnogo, moći će besplatno da uživa na jezeru u Šumaricama.

– Nije karta skupa, ali klinci traže sladoled, pa da nešto pojedu. Ne možeš da im nosiš od kuće, vide šta drugi jedu, pa i oni traže. Kad sve sabereš, za odlazak na bazene treba ti bar petnaestak evrića – kaže livničar Ljubiša Stevanović.

I drugi se sećaju boljih vremena, kada se leto, umesto u gradu, provodilo na Jadranskom moru, u Hrvatskoj.

– Uglavnom sam išao na Makarsku rivijeru. Prvo sa roditeljima, a onda sa društvom. Stavimo ranac na leđa, bacimo prst negde na putu i nema problema. Bila su to sjajna vremena – priča Nenad Maršićević, poznati jugoslovenski sprinter, kao član „Radničkog“ prvak SFRJ 1972. godine u trci štafeta četiri puta 100 metara.

Sedamdesetih godina prošlog veka i Kragujevac je imao šta da ponudi, i ovde je leto moglo biti zanimljivo.

– Na vojnim bazenima kupala su se deca „narodnih heroja“. Tu nije moglo da se uđe bez propusnice. A za „narodne neprijatelje“ bio je bazen u Palilulama. Sad je zatrpan. Radio je i bazen na Košutnjaku, bila je tamo i kafanica, ali i bungalovi za švaleraciju – seća se Dušan Veljović, nekada radnik „Zastave“, sada konobar u „Nostalgiji“.

Nijedan od tih objekata danas nije u funkciji, a Kragujevčani kojima bi dosadili bazeni u Velikom parku i jezero u Šumaricama morali su da sednu u kola i krenu put Rače ili Jagodine. Svojevremeno se u taj grad išlo zarad kupanja u hotelskom bazenu, a sada se ide zbog dečice koja obožavaju „Akva-park“, sa sijaset tobogana i drugih zanimljivih stvari.

Kao i prethodnih, gradska vlast je i ove godine organizovala manifestaciju „Leto kod kuće“, posvećenu najmlađim Kragujevčanima čiji roditelji nisu u prilici da ih vode na more. Maskenbali, „Klikerijada“ u Velikom parku, koncerti na trgovima, književne večeri... Ma, biće zanimljivo.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži