Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Na dnevnom redu - infrastruktura
 
 

Na dnevnom redu - infrastruktura

infrastruktura_kgNakon donošenja strateških ciljeva za unapređenje infrastrukuture u okviru Strategije održivog razvoja grada Kragujevca, pristupilo se određivanju i operativnih. Tim povodom, danas se sastala Tematska radna grupa, a kako je najavljeno, ciljevi će biti poznati sredinom sledeće nedelje.

U njihovoj izradi učestvuju predstavnici Regionalne agencije za ekonomski razvoj, Preduzeća za izgradnju grada i lokalne samouprave.

Ranije je definisano pet strateških ciljeva

  • sprovođenje prostornih i urbanističkih planova;
  • unapređenje postojećih i izgradnja novih komunalnih distibutivnih sistema;
  • povećanje enegetske efikasnosti;
  • sveobuhvatno rešavanje saobraćaja i
  • razvoj infrastrukture za prikupljanje i praćenje podataka.

- Svaki od ovih ciljeva odnosi se na po jedan deo života ovog grada. Rešavanje postojećih problema i unapređenje rada i funkcionisanja javnih institucija treba građanima da omogući da lakše u njemu žive, kaže Marko Janković iz Preduzeća za izgradnju grada, vođa Tematske grupe za infrastrukturu.

Oni koji učestvuju u izradi Strategije uvereni su da, nakon realizacije planiranih projekata, internet, kablovska, gas i slično, neće da budu privilegija gradske zone, već svakodnevnica svih stanovnika opštine Kragujevac. Veće korišćenje obnovljivih izvora energije i manje rasipanje, kroz zamenu stolarije i postavljanje izolacije na javnim i stambenim zgradama, doneće velike uštede i zdraviju životnu sredinu. Uvođenje elektronske uprave i umreženje baze podataka takođe je deo plana.

Unapređenje infrastrukture je prvi, ali ne i jedini prioritet Strategije. Tu su još i razvoj ekonomije i preduzetništva, zaštita životne sredine, ruralni razvoj, zdravstvena i socijalna zaštita, obrazovanje i kultura, ali i razvoj sporta i turizma.

Strategija održivog razvoja grada Kragujevca radi se od 2009. godine, a odnosi se na period od 2012. do 2017. i jedan je od osnovnih preduslova za konkurisanje kod evropskih fondova za sredstva, istakao je Srđan Matović, član Gradskog veća. Kako je najavljeno, u septembru se očekuje da budu završeni svi projekti koji su obuhvaćeni ovom Strategijom, a njeno konačno usvajanje predviđeno je u oktobru ove godine.

Izvor: SumadijaPress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');