Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Program za suzbijanje prosjačenja
 
 

Program za suzbijanje prosjačenja

kg_sednicaKao i u većini gradova u Srbiji, prosjačenje je u Kragujevcu sve veći problem. Najviše prosjaka su žene i deca, ali i majke sa bebama, konstatovano je na današnjoj sednici Saveta za bezbednost, kojom prilikom su razmatrane mogućnosti za rešavanje ovog ozbiljnog društvenog problema. 

Prema analizama kragujevačke Policijske uprave prosjačenjeje najizraženije u ulici Lole Ribara, kod kafane ''Balkan'' i gradske pijace, u blizini Autobuske stanice i na groblju, kao i na svim prometnim raskrsnicama u gradu. 

Prosjačenjem se, uglavnom, bave Romi iz takozvanog kartonskog naselja kod obilaznice. Time se bave iz nužde, a ne poseduju lična dokumenta pa je nemoguće utvrditi identitet. Očigledno je i da ima zloupotrebe dece, koja prose pod nadzorom odraslih. 

Policijska uprava sačinila je Akcioni plan za suzbijanje prosjačenja i trgovine ljudima kao i aneks ugovora sa preciznim ulogama i zadacima. Istovremeno, podnela je šest perekršajnih prijava protiv sedam lica, zbog organizovanog prosjačenja. 

Međutim, kako je istaknuto, neophodno je da se izmeni životni ambijent porodica koje „regrutuju“ prosjake i stvore perpsektive za tu decu. 

Radni telo Saveta za bezbednost za zaštitu dece i omladine, dobilo je zadatak da do sledeće sednice uz pomoć svih ostalih institucija sačini socijalni program i podnese izveštaj.

Izvor: SumadijaPress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');