Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac: Umesto u zatvoru kaznu će odslužiti na groblju
 
 

Kragujevac: Umesto u zatvoru kaznu će odslužiti na groblju

groblje_kgNi u Kragujevcu više neće biti neobično da građani koji su učinili saobraćajni prekršaj ili drugo krivično delo za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora skupljaju lišće po ulici, čiste gradsko groblje posle sahrane, rasađuju cveće po kragujevačkim parkovima, prazne kontejnere ili se bave humanitarnim radom u udruženjima paraplegičara, slepih ili osoba obolelih od autizma.

Osim rada, kaznu će osumnjičeni moći i da reši tako što će uplatiti novac na poseban račun za humanitarne svrhe.  U svetu odavno poznata i primenjena, zahvaljujući protokolima koja su kragujevačka javna preduzeća potpisala sa Osnovnim tužilaštvom i Centrom za socijalni rad, i u ovom gradu ubuduće će se primenjivati “odlaganje krivičnog gonjenja”. Institut odlaganja krivičnog gonjenja tek je u začetku, ali već sada se zna, a i predviđeno je Zakonikom o krivičnom postupku, da je reč o slučajevima izvršenim u oblasti bezbednosti saobraćaja, narušavanja javne sigurnosti, nekih oblika nasilja u porodici i sličnim delima.

- Reč je o manje društveno opasnim krivičnim delima, i odlaganje krivičnog gonjenja primenjivaće se za lica koja nisu povratnici u izvršenju tih dela, kao i uz njihovu saglasnost. U Srbiji se već primenjuje ovaj institut, a zahvaljujući protokolima koje je tužilaštvo potpisalo s javnim preduzećima, ubuduće će se primenjivati i u Kragujevcu - kaže Nataša Grebović, predstavnik Osnovnog tužilaštva. Koliko će neko dobrovoljno da radi, određuje tužilaštvo i taj rad ne može da bude kraći od 60 niti duži od 360 časova, a među prvima koji već primenju institut društveno korisnog rada jesu kragujevačka “Gradska groblja”.  

- Mi već imamo jedno lice koje je umesto zatvorske kazne, izabralo društveno koristan rad na Gradskim grobljima. On radi sa našim ljudima kao pomoćni radnik na održavanju, i imamo za njega zaduženo lice koje mu uredno vodi evidenciju o radnom vremenu, kad dolazi, šta radi i kad mu se završava radno vreme. Lica koja dođu po ovom osnovu ne mogu da kopaju rake, niti rade složenije poslove, već samo kao pomoćnici da pomažu našim radnicima koji su nosioci posla, da rade na održavanju, u radionici, eventualno da pomažu na izradi opsega i sličnim poslovima - kaže Dragan Radović, direktor “Gradskih groblja”.

Direktor JKP “Čistoća” Dejan Raonić kaže da u ovom preduzeću lica koja se odluče da zatvorsku kaznu zamene društveno korisnim radom mogu da čiste ulice, prazne kontejnere, odvajaju sekundarne sirovine u reciklažnom centru ili obavljaju druge poslove koji mu se povere.

- Svi oni pre nego što bilo šta počnu da rade moraće da prođu obuku iz oblasti bezbednosti na radu, a tek onda da im se poveri neki posao - kaže Raonić.

Pored dobrovoljnog rada u nekom od preduzeća, izvršioci lakših krivičnih dela moći će i da izaberu novčanu kaznu i novac uplate Gradskoj upravi za zdravstvo, socijalnu politiku i društvenu brigu o deci. Za ove namenu biće posebno otvoren žiro-račun i sredstva će se usmeravati ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač grad Kragujevac. Naknada koju će osumnjičeni da plati neće biti manja od 40.000 dinara u roku koji ne može da bude duži od šest meseci.

Kada izvršilac krivičnog dela odradi društveno korisni rad ili uplati novac, javni tužilac odbija krivičnu prijavu protiv njega.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');