Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Stranci, pazite, stiže „pauk“!
 
 

Stranci, pazite, stiže „pauk“!

parkingVlasnici automobila sa stranim tablicama koji nisu platili parking u Kragujevcu, umesto kazne od 1.000 dinara na šoferšajbni svog automobila, zateći će prazno parking mesto. Naime, u Kragujevcu doplatne karte za parkiranje važe samo za automobile sa domaćima tablicama, dok one sa stranim tablicama kojima je istekla karta za parking uklanja "pauk".

U "Parking servisu" kažu da to rade uz odobrenje lokalne vlasti i u skladu sa Odlukom o javnim parkiralištima, koju je izglasala Skupština grada, a u kojoj, između ostalog, piše: 

„ ... kada kontrolor nije u mogućnosti da izvrši indentifikaciju korisnika javnog parkirališta (vozila registrovana van teritorije Republike Srbije), po nalogu komunalnog inspektora, Preduzeće će izvršiti uklanjanje vozila specijalnim vozilom...“. 

Diskriminacija stranaca

Na pitanje novinara portala „Šumadijapress“ da li se različit tretman automobila sa stranim tablicama može smatrati oblikom diskriminacije, advokat Milija Anđelić odgovara :

- Apsolutno! Ipak, gradski pravni akt se primenjuje isto kao bilo koji drugi zakon, tako da je sve po propisu. Jedino Ustavni sud može da ospori Odluku o javnim parkiralištima – objašnjava Anđelić.

U kancelariji zaštitnika građana kažu da do sada nisu primili ni jednu žalbu po ovom osnovu i nisu hteli da komentarišu da li su prava građana ugrožena ukoliko im „pauk“ odnese automobili, a da nisu izvršili ni jedan saobraćajni prekršaj.  Originalno rešenje?

Kragujevac nije jedini grad u Srbiji u kome „pauk“ uklanja automobile sa stranim tablicama sa parkirališta. Prema našim saznanjima, identičan princip primenjuje se u Šapcu, Somboru i Subotici.

Ipak, u Beogradu i Novom Sadu bili su, najblaže rečeno, iznenađeni kada su čuli za ovaj metod.

U beogradskom „Parking servisu“ kažu da oni svakodnevno pišu doplatne karte za automobile sa stranim tablicama, jer se radi o metropoli u kojoj ima dosta stranaca, a kazna za neplaćen parking se naplaćuje u zemlji prebivališta posle sudskog procesa. „Prestupnika“ na kraju košta „skuplje dara nego mera“, jer je u obavezi da plati i troškove suđenja.

U kragujevačkom „Parking servisu“ kažu da je gradska uprava bila prinuđena da propiše akt po kome je dozvoljeno „paukom“ uklanjati „strance“, jer su pre tri godine imali silne probleme sa vlasnicima automobila iz Crne Gore koji su masovno izbegavali obavezu plaćanja parkinga.

Izvor: SumadijaPress

This content has been locked. You can no longer post any comment.