Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Bešnjaju pretvaraju u centar zdravstvenog turizma
 
 

Bešnjaju pretvaraju u centar zdravstvenog turizma

regbesnjaja1_fNekadašnji dom Bešnjaja, izgrađen sedamdesetih godina prošlog veka, u kome je hiljade kragujevačke dece provodilo nastavu u prirodi, već dve decenije pretvoren je u ruševinu i iduće godine trebalo bi da postane turistički i zdravstveni centar. Iako u vlasništvu Kragujevca, dom je na području Jagodine, pa će dve lokalne uprave u saradnji sa privatnim sektorom pokušati da obnove ovaj centar za odmor.

Dom na Bešnjaji godinama je van upotrebe jer su vandali iz njega odneli sve što se moglo da skine i odnese, poskidan je krov, odnesen kompletan nameštaj, pa čak i vrata i okviri od prozora.

- Izletište Bešnjaja kao potencijalno mesto za odmor i rekreaciju među projektima je saradnje javnog i privatnog sektora. Već od iduće godine očekujemo da se ovo izletište uredi, obezbede uslovi za smeštaj sportista, dece i drugih gostiju - kaže Branko Krsmanović, član Gradskog veća za sport, omladinu i turizam.

Dom na Bešnjaji nalazi se na području opštine Jagodina, 14 kilometara od ove varoši, a nepunih 17 kilometara od Kragujevca i njegovim ponovnim stavljanjem u funkciju obe opštine imale bi korist. Prema rečima Krsmanovića, Bešnjaju karakteriše ruža vetrova, zbog čega na njoj može da se razvija i zdravstveni turizam, posebno za plućne bolesnike.

- Malo nam treba da vratimo pijaću vodu, ponovo uvedemo struju i ostalo što je neophodno za boravak na Bešnjaji. Namera nam je da u početku napravimo jedan mali letnjikovac i amfiteatar gde bi deca mogla da provedu jednodnevni izlet u prirodi, a zatim obezbede i uslovi za boravak oko stotinu dece na duži period - kaže Krsmanović.

Da je Bešnjaja neiskorišćeno mesto koje bi trebalo da bude centar okupljanja mladih, smatra i rektor kragujevačkog univerziteta dr Slobodan Arsenijević.

- I sam sam kao đak bio na Bešnjaji. Međutim danas Rudnik obilaze više Beograđani nego Kragujevčani. Smatram da bi bilo idealno da se od Bešnjaje nova Petnica, i da deca koja su talenti borave tu, a univerzitetski profesori da organizuju nastavu, to bi sigurno oživelo Bešnjaju - kaže Arsenijević.

Ilina voda, Vlakča i Stragari

U mapu izletišta na području grada sa svim preduslovima koje predviđa i Zakon o turizmu, Kragujevac ima šansu da unese i Eko-park Ilina voda, kao i sela Vlakča i Stragari, u kojima se već razvija seoski turizam, kaže Branko Krsmanović.

- Vikendom desetine Kragujevčana u Eko-parku provode po ceo dan, donesu hranu, dovedu decu i u izuzetnom prirodnom okruženju se odmaraju. Nažalost, zbog nedostatka sredstava nismo u mogućnosti da im pružimo kvalitetnije uslove, a to su prostor za higijenu, toaleti, eventualno kuhinja, posebno obeležena mesta za roštilj, pa čak i kamp - kaže Slađan Rakić, rukovodilac Eko-parka.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');