Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac dobio centar za reciklažu građevinskog otpada
 
 

Kragujevac dobio centar za reciklažu građevinskog otpada

centar_za_reciklazuPrvi centar za reciklažu neopasnog građevinskog otpada počeo je da radi u Kormanu kod Kragujevca, gde će biti odlagan i obrađivan za ponovnu upotrebu, rečeno je u gradskoj upravi. Član gradskog veća za komunalnu privredu Zoran Jovanović rekao je da je gradska uprava izdala dozvolu preduzeću "Jezero" iz Kragujevca za sakupljanje i transport, skladištenje i tretman neopasnog otpada.

On je naveo da će se na prostoru od oko 10 hektara, na parceli u Kormanu, reciklirati neopasan građevinski otpada kao što su beton, cigla, crep, drvo, plastika, gvožđe i bakar.Otpad iz fabrika i sa gradilišta moći će, nakon obrade, da bude ponovo upotrebljen za podlogu za asfalt ili kao agregat za nasipanje lokalnih puteva.

Prema rečima Jovanovića, za ovaj posao je ranije registrovano i Javno komunalno preduzeće "Čistoća" ali je do sada samo odlagalo neopasan građevinski otpada na centralnoj gradskoj deponiji u Jovanovcu.

"Početak rada prvog reciklažnog centra ima ogroman značaj jer će biti rasterećena deponija u Jovanovcu koja ima ograničene kapacitete, a materijal koji se bude reciklirao moći će ponovo da se iskoristi", rekao je Jovanović. Na ovaj način rešavamo i ogroman problem sa divljim deponijama građevinskog šuta, koji se sve češće odlaže na privatnim parcelama u neposrednoj blizini grada.Prema rečima Jovanovića, trenutno postoji velika potreba za odlaganjem neopasnog građevinskog otpada sa prostora nekadašnje fabrike Zastava, gde Fijat izvodi radove.

On je naveo da će samo od rušenja poslovnog objekta kod Upravne zgrade fabrike Zastava, koje je počelo prošle nedelje, nastati oko 1.000 kubika građevinskog šuta.

"S obzirom da sada imamo mesto za odlaganje ovog otpada, tražićemo i od svih budućih investitora da otpad odlažu na odgovarajući način, a očekujemo i da će nadležne inspekcije kažnjavati nepropisno odlaganje neopasnog građevinskog otpada", rekao je Jovanović.

On je najavio da će lokalna uprava zatražiti od nadležnog ministarstva podršku u uklanjanju brojnih divljih deponija sa građevinskim otpadom kako bi ovaj problem u potpunosti bio rešen. Jovanović je naveo da lokalna samouprava otvaranjem reciklažnog centra nastavlja da realizuje plan o odgovarajućem zbrinjavanju svih vrsta otpada i njegovoj preradi. Do sada je rešen problem odlaganja guma u saradnji sa preduzećem Holcim, a radi se i na sakupljanju i reciklaži plastične ambalaže i papira.

"Težimo sistemu zbrinjavanja otpada kao u Nemačkoj, gde se reciklira i ponovo koristi blizu 70 odsto otpada", rekao je Jovanović.

Izvor: GlasJavnosti

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži