Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Napravili novu malokalibarsku pušku
 
 

Napravili novu malokalibarsku pušku

puskeZaposleni u fabrici "Zastava oružje" napravili su novu malokalibarsku pušku koja nosi naziv "moskito" (komarac), i čija bi serijska proizvodnja trebalo da startuje za godinu dana.  "Malokalibarska puška 'moskito' namenjena je izvozu, a serijska proizvodnja se planira za godinu dana jer je do tada potrebno osvojiti tehnologiju proizvodnje alata", rekao je u izjavi Tanjugu rukovodilac za istraživinje tržišta i promociju u "Zastava oružju" Zoran Ssusić.  

On je naglasio da "Zastava oružje" do sada u ponudi nije imala takav model puške, kao i da su oružari osvojili i njen mehanizam sistema 'bijatlon".

Šušić je kazao da će "moskito" premijerno biti prikazan na 44. Međunarodnom sajmu lova, ribolova i sporta u Novom Sadu, koji počinje 28. septembra.

"Malokalibarska puška 'moskito' trebalo bi da bude jeftina, od 140 do 165 evra i nadamo se da će biti veliki izvozni adut naše fabrike koja 95 odsto svoje prozivodnje izvozi", rekao je Šušić i istakao da je konstruktor malokalibarske puške Mirko Ćirković.

Šušić je naglasio da je u planu da se puška proizvodi u dve varijante -repetiranoj i poluautomatskoj, kao i da se radi u tri kalibra, tako da će imati odvojiv okvir od pet do osam metaka u zavisnosti od kalibra.

Prema njegovim rečima, "za razliku od ostalih malokalibarskih puški gde su cevi i sanduk odvojivi, kod 'moskita' je to suprotno, odnosno cev i sanduk su u jednom komadu".

Šušić je objasnio da malokalibarska puška 'moskito' ima podesiv prednji nišan i po pravcu i po visini, a na nosaču prednjeg nišana, sa donje strane, ima podesivu takozvanu 'pikatini' šinu.

Naglašavajući da je puška laka jer ima kundak od najbolje polimerne plastike uz mogućnost ugradnje najsavremenijih nišana, optike i lasera, Šušić je naveo da je tako napravljena da pored lova sitne divljači i ptica može da se koristi i u sportskom streljaštvu.

Izvor: Novosti

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');