Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Saopštenje za javnost sa konferencije za štampu
 
 

Saopštenje za javnost sa konferencije za štampu

konferencija za_stampu_01Konferencija za štampu održana je 03.10.2011.godine u 12 časova u Medija centru ''Šumadija sajam'' povodom informacije o dešavanjima u vezi PDV-a. Pokušaj destabilizacije JKP ''Parking servis Kragujevac'' koji kontinuirano traje već duže od dve godine, kako bi se onemogućio u izgradnji javne parking garaže, a koji se odvijao preko Ministarstva finansija - Poreske uprave Regionalni centar Kragujevac – filijale Kragujevac naplatom PDV-a povodom izdatih, a nenaplaćenih doplatnih karti za period 01.05.2006.-28.02.2009.godine konačno je dobio epilog posle blokade svih poslovnih računa Preduzeća 29.08.2011.godine, kao i uplatom novčanih sredstava 30.09.2011.godine.

Ono što je značajno naglasiti, da je JKP ''Parking servis Kragujevac'' uredno izmirivao sve svoje obaveze u plaćanju PDV-a na sve vrste usluga iz svoje delatnosti, a da su jedino izdate a nenaplaćene ''doplatne karte'' , koje se izdaju vozačima koji nisu uredno platili uslugu parkiranja, bile su sporna kategorija kod koje je postojala razlika u načinu obračuna PDV-a između JKP ''Parking servis Kragujevac'' i Poreske uprave.

Ono što proizilazi iz celokupnog postupka je da je JKP ''Parking servis Kragujevac'' još 2006.godine tražio mišljenje o nastanku poreske obaveze od onih koje to mišljenje i trebaju da daju Ministarstva finansija Poreske uprave, a da isto nikada nije dobijeno. Traženje mišljenja nastavili smo slanjem raznih dopisa i Urgencija što preko Poreske uprave filijale Kragujevac, što direktno preko Poreske uprave Sektora za fiskalni sistem, Ministarstva finansija i Vlade Republike Srbije i nikada nikakvo mišljenje nismo dobili.

Ono što treba da zabrine stručnu javnost, jeste nesporna činjenica da čak nije ispoštovana ni Odluka Ustavnog suda Srbije doneta u formi Zaključka na 20. redovnoj sednici 12.05.2011.godine u predmetu IU-424/2004 koji je zauzeo stanovište o onome što smo sve vreme tvrdili u toku postupka pred Poreskom upravom da je doplatna karta vid sankcije, a ne vid pružanja usluge.

Ne poštujući Zaključak Ustavnog suda Srbije, ne razmatrajući Zahtev za odlaganje izvršenja od 12.07.2011.godine i Zahtev za pokretanje ponavljanje postupka od 05.08.2011.godine, koje smo podneli Poreskoj upravi - filijali Kragujevac, ne čekajući ishode Zahteva za preispitivanje presude Upravnog suda u Beogradu od 18.07.2011.godine i Zahteva za pokretanje ponavljanja postupka od 05.08.2011.godine a koje smo predmete pokrenuli pred Vrhovnim kasacionim sudom, a poštujući kontradiktornu presudu Upravnog suda u Beogradu od 26.05.2011.godine (dve nedelje kasnije doneta od Zaključka Ustavnog suda Srbije!?) Poreska uprava filijala Kragujevac je prvo 29.08.2011.godine blokirala sve poslovne račune, a 30.08.2011.godine uručila rešenje.

Iz svega ovoga, proizilazi ono što je najbitnije da nikada nikakvo mišljenje nismo dobili, a traženo je nekoliko puta, a da smo ono što smo tvrdili u postupku da je to potvrđeno i Zaključkom Ustavnog suda Srbije.

Posle svega , ostaje otvoreno pitanje da li su nakon sprovedenog postupka prema JKP ''Parking servis Kragujevac'' , u uslovima kada nadležni državni organi nisu dali mišljenje o traženoj problematici , u uslovima kada je najviši sudski organ dao svoje mišljenje , da li se istinski svi zalažemo za funkcionisanje pravne države.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');