Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac U prvoj skupštini Srbije ponovo će držati sednice
 
 

U prvoj skupštini Srbije ponovo će držati sednice

prva skupstinaOdbornici kragujevačke skupštine održavaće svečane sednice u zgradi prve skupštine Srbije koju je 1859. godine podigao knjaz Miloš Obrenović. U obnovu stare skupštine grad Kragujevac će uložiti četiri milona dinara.

Objekat, koji je sagrađen kao jedan od prvih javnih građevina srpske države iz 19. veka, u kome su zasedale prve skupštine, proteklih godina je služio kao depo, odnosno magacin Narodnog muzeja, ali će do Đurđevdana naredne godine povratiti originalni izgled i namenu. Kako kaže Slavica Đorđević, pomoćnica gradonačelnika za zaštitu kulturne baštine, “cilj je da se svečane skupštine grada održavaju u ovom objektu, koji je na sreću očuvan od tog vremena”. Postoji kompletan projekat za renoviranje ovog objekta, čija je vrednost nemerljiva. Instalacije za vodu i kanalizaciju, koje su naknadno pravljene, biće uklonjene. Sve mora da bude kao u vreme Miloša Obrenovića. Drveni pod će da se reparira, a u samoj staroj skupštini već postoje 44 drvene klupe u kojima su sedeli predstavnici naroda iz tog vremena. Ovaj objekat, koji je vezan za početke evropske Srbije, imaće strogo definisanu namenu. To je istovremeno muzej, ali i prostor u kome će se održavati posebne sednice - kaže Slavica Đorđević.

Planirano je i rušenje zida, koji je napravljen između porte stare crkve, gde se nalazi zgrada prve skupštine. Tako će da se objedini ceo kompleks Kneževog arsenala, koji obuhvata jedinstvenu arhitektonsku celinu od Miloševog dvora i prvih fabrika koje su napravljene u Srbiji. Odbornik Skupštine grada Bojan Stojadinović kaže za “Blic” da je ideja da se pojedine sednice Skupštine grada održavaju u ovom objektu dobra, jer će mnogi da se podsete da je demokratska Srbija začeta baš ovde, u Kragujevcu.

Mislim da i republički parlament treba da održava pojedine sednice u toj staroj skupštini, i da svi poslanici shvate da nije sve u ovoj državi u Beogradu.

Decentralizacija je važna za opstanak države, i sve će to biti korisno da se mnoge bitne institucije premeste iz Beograda u unutrašnjost Srbije - kaže Bojan Stojadinović.

Odluka Berlinskog kongresa

Objekat stare narodne skupštine je jednostavne arhitekture, napravljen od opeke i maltera, koji je za to vreme bio savremen materijal. U unutrašnjosti su dva reda stubova, a i klupe i tribina. U ovoj zgradi je 1878. godine pročitane odluke Berlinskog kongresa kojima je Srbija stekla potpunu državnu nezavisnost i međunarodno priznanje. Tu je donet i prvi zakon o kovanju srpske srebrne monete, dinara, 1873. godine, a i zakon kojim se ukida “telesna kazna batinama”.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');