Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kupovinu sprečava procena Poreske uprave
 
 

Kupovinu sprečava procena Poreske uprave

kasarnaVlada i Ministarstvo odbrane, kasarne i druge vojne objekte, već duže prodaju, ustupaju ili na drugi način prepuštaju lokalnim samoupravama, pa i inostranim investitorima širom Srbije, a jedino u Kragujevcu, tvrde u ovdašnjoj gradskoj upravi to nije slučaj. Naime, grad Kragujevac godinama unazad nastoji da u pregovorima sa nadležnima u Ministarstvu odbrane otkupi vojnu kasarnu „Vojvoda Radomir Putnik“, koja je locirane na deset hektara u strogom centru grada čime decenijama sprečava urbani razvoj najužeg gradskog jezgra.

Svi dosadašnji pregovori gradske uprave i predstavnika Ministarstva odbrane, nisu urodili plodom, jer pregovaračke strane nisu uspevale da se do kraja dogovore o svim detaljima kupoprodajnog ugovora.

U poslednje vreme, kupovinu kasarne „Vojvoda Radomir Putnik“ sprečava procena Poreske uprave prema kojoj zemljište i objekti ove kasarne koštaju 30 miliona evra. Do prošle godine, Poreska uprava je vrednost te kragujevačke kasarne procenjivala na nekih 4,5 miliona evra. No okolnosti su se, u međuvremenu promenile, pa iz Poreske uprave sada poručuju da je aktuelna procena o vrednosti kasarne utvrđena na osnovu tržišne cene zemljišta i objekata u tom delu grada.

U gradskoj upravi, pak, tvrde da višestruko uvećanje cene kasarne ima političku pozadinu, pošto je na čelo Poreske uprave Srbije, u međuvremenu, postavljen kragujevački kadar Demokratske stranke, koja je ovde, još od 2000-te, u teškom sukobu sa ovdašnjom vladajućom strankom „Zajedno za Šumadiju“. S ovim u vezi navode da je kasarna „Bubanj“ u Nišu koja se, takođe, nalazi na atraktivnoj lokaciji u gradu na Nišavi, prodata jednoj američkoj kompaniji za određeni broj stanova gradu i po ceni od deset evra po kvadratu.

Najstariji vojni objekat u Srbiji

Kasarna „ Vojvoda Radomir Putnik“ najstariji je vojni objekat te vrste u Srbiji, a napuštena nakon NATO bombardovanja, sve više zarasta u korov i prerasta u ruglo u centru grada, dok istorijski vredni objekti, već narušeni NATO projektilima, nezaustavljivo propadaju. Iz gradske uprave poslednjih dana poručuju da, uprkos svemu, ne odustaju od preuzimanja kasarne „Radomir Putnik“ i potonje urbanizacije tog prostora, koja podrazumeva izgradnju novog pozorišta, biblioteke i drugih objekata od javnog značaja.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');