Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Demolirali Knežev arsenal u Kragujevcu
 
 

Demolirali Knežev arsenal u Kragujevcu

knezev arsenal1Vandali u Kragujevcu demolirali su Knežev arsenal, vojno-industrijski kompleks iz 19. veka koji je i spomenik kulture. Kompleks u kojem su se pre samo tri meseca snimale scene iz filma o Titaniku pretvoren je u deponiju. Prozori na nekadašnjoj čaurnici su porazbijani, iskidane su električne instalacije, uništeni toaleti, ukradeni bojleri i česme koje je koristila filmska ekipa.

Iako su gradske vlasti ovaj kompleks platile 170 miliona dinara, nisu angažovale čuvare, a umesto da se nađe na mapi svetski atraktivnih lokacija za filmsku industriju, Arsenal trenutno opsedaju inspektori i utvrđuju štetu.

Vandali su provalili u nekadašnju čaurnicu, kovačnicu i druge objekte u Kneževom arsenalu, pokidali i odneli kompletne električne instalacije postavljene pre snimanja filma. Skinute su vodovodne cevi, česme i bojleri, a sve što nije moglo da se odnese je uništeno - kaže Dejan Iskrenović, načelnik Stambenog odeljenja u Gradskoj upravi za imovinu. Divljanje vandala otkriveno je kada je u Kragujevac stigla ekipa koja snima fotografije za prezentaciju lokacija u Srbiji atraktivnih za svetsku filmsku industriju, a bila je i glavni organizator snimanja „Titanika“ u Srbiji.

Nekadašnji pogoni prve srpske topolivnice, kroz koje je letos prošlo više stotina filmskih radnika i statista, bili su posle odlaska filmske ekipe pod ključem. To je površina od 8.000 kvadrata, na otvorenom je prostoru i ne može da se ogradi, a na više desetina vrata postavljeni su i lanci i katanci - kaže Iskrenović.

On dodaje da je samo za iznošenje šuta pre snimanja iz Kneževog arsenala plaćeno milion dinara.

Prema rečima načelnika policije Ivana Đorovića, materijalna šteta nije velika. Po svemu sudeći, niko neće snositi posledice vandalizma u Kneževom arsenalu, jer niko konretno nije ni zadužen za njegovo čuvanje.

Pomoćnica gradonačelnika za zaštitu spomenika kulture Slavica Đorđević kaže da je u ovom trenutku nemoguće zaštiti ovaj, ali i druge objekte u gradu koji su deo istorije Kragujevca. Imali smo problema i ranije sa zaštitom ovog kompleksa. Plašim se da neće biti koristi ni od restauracije Kneževog arsenala koju planiramo sve dok objekti u ovom kompleksu ne počnu namenski da se koriste - kaže Đorđevićeva.

Češće kontrole Komunalne policije

Svi objekti u krugu Kneževog arsenala sada su ponovo pod ključem, ojačani lancima i zapečaćeni, ali i dalje bez čuvara i video-nadzora. Jedino je Komunalnoj policiji naloženo da kontroliše ovaj prostor 24 sata.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');