Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Republika Zapadni Antarktik u - Kragujevcu
 
 

Republika Zapadni Antarktik u - Kragujevcu

zapadni antartikDa li ste znali da u Kragujevcu živi aktuelni predsednik jedne države čiji je i osnivač? Dobro ste pročitali. Reč je o Nikoli Lasici koji za sada predstavlja „Vladu u egzilu“ Republike Zapadni Antarktik. Predsednik Lisica je 10. decembra 2009. osnovao državu pod nazivom Ujedinjena Republika Zapadni Antarktik.

Iako ta država nije međunarodno priznata, ima Ustav, prestonicu koja nosi ime Roalda Amundsena, čoveka koji je prvi osvojio Antarktik (sa sedištem u Kragujevcu) i zastavu koju možete videti na slici. Zvanični jezici su engleski i srpski, a u upotrebi su i jezici manjina – hrvatski, španski i ruski. Primer Republike Zapadni Antaktik nije usamljen u svetu, jer se danas više ne mogu nabrojati sve mikronacije koje postoje.

Na osnivanje država odlučili su se čak i dva pojedinca iz susednih zemalja: Vinko Vukoja Lastvić, koji je ujedno i predsednik Hajdučke Republike Mijata Tomića koja se nalazi unutar teritorije Bosne i Hercegovine i Željko Malnar, poznati hrvatski tv voditelj i predsednik Peščenice, sa sedištem u Zagrebu.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');