Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Obezbeđeno 19 miliona za uređenje Kragujevca
 
 

Obezbeđeno 19 miliona za uređenje Kragujevca

skupstinaPrema rečima ministra kulture Predraga Markovića projekat podrazumeva zaštitu objekata industrijskog i kulturnog nasleđa u centru grada, koji se nalaze na prostoru sa leve i desne strane reke Lepenice. Ministar kulture Predrag Marković izjavio je u Kragujevcu da je obezbeđeno 19 miliona dinara za početak realizacije jedinstvenog projekta u tom gradu, koji predviđa pretvaranje gradskog jezgra u kulturno-istorijsku atrakciju i univerzitetski centar.

Prema njegovim rečima, projekat podrazumeva zaštitu objekata industrijskog i kulturnog nasleđa u centru Kragujevca, koji se nalaze na prostoru sa leve i desne strane reke Lepenice. Projekat ima tri celine, rekao je Marković i naveo da je prva istorijska, druga industrijska i treća izgradnja objekta za Filološko-umetnički fakukltet u Kragujevcu, koji je čitavu deceniju bez svog prostora. Naglašavajući da su se u projekat zaštite industrijskog nasleđa uključili i francuski eksperti, Marković je najavio dolazak u Beograd ministra kulture Francuske, s kojim će biti potpisan memorandum, a potom i obezbeđena finansijska sredstva za realizaciju tog dela projekta.

Prema rečima Markovića, za prvi deo projekta, čiji će radovi krenuti početkom naredne godine, obezbeđeno je rebalansom budžeta Srbije oko 3,8 miliona dinara, i ta sredstva su uplaćena. Reč je o 550.000 dinara za depo zgrade u kojoj je nekad bila Skupština Srbije, 1,9 miliona dinara za zvonik na Crkvi u neposrednoj blizini zgrade skupštine, kao i 1,3 miliona dinara za ogradu Narodnog muzeja i Amidžinog konaka.

Još 15 miliona dinara, dodao je Ministar, obezbeđeno je planom budžeta za 2012. godinu za rekonstrukciju zgrade stare skupštine, navodeći da će se u izgradnju Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu uključiti i Ministarstvo prosvete.

Ministru Markoviću je pismo o namerama, u kome se navode buduće faze realizacije i revitalizacije značajnih objekata gradskog jezgrada, danas predao gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, koji je novinarima rekao da je reč o rekonstrukciji najmanje 100.000 kvadratnih metara prostora.

Stevanović je najavio da revitalizacija značajnih kulturno-istorijskih i industrijskih objekata u gradskom jezgru predviđa i izmeštanje fabrike Namenske industrije na neku drugu lokaciju.

Izvor: Kurir

This content has been locked. You can no longer post any comment.