Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Priznanja za humanost
 
 

Priznanja za humanost

savez slepihSavez slepih Srbije ove godine obeležio je 65 godina od osnivanja. Priznanja i nagrade pojedincima i institucijama koji su u 2011. godini najviše pomogli toj organizaciji dodeljene su u Kragujevcu. Ovo je najstarija organizacija tog tipa u Srbiji, koja okuplja oko 12.000 slepih i slabovidih. U ovoj godini ostvareni su značajni rezultati u realiziciji projekata kojima se osobama sa ovom vrstom invaliditeta omogućava kvalitetniji život i uključivanje u redovne društvene tokove.

Savez slepih Srbije je osnovan 14. jula 1946. godine. Nastao je kao rezultat  težnje slepih da rade organizovano na ostvarivanju svojih specifičnih potreba i interesa. Reč je o reprezentativnoj organizacija  kako po broju članova, tako i po aktivnostima koje obavlja u cilju zadovoljenja potreba i interesa svojih članova.  Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić kaže da su u Srbiji prava slepih i slabovidih lica definisana zakonom, po ugledu na zakonodavstva evropskih zemalja, ali da je ostalo još da se usvojeni propisi kvalitetnije primenjuju u praksi.

"Grad Kragujevac je najdalje otišao u primeni tih propisa, poštujući, između ostalog, i zakonsku obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom i druge", istakao je predsednik Saveza slepih Srbije. Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je podsetio da je lokalna samouprava u protekloj godini izdvojila značajna sredstva za finasiranje organizacija ovog tipa.

"Iz budžeta su tokom 2011. godine finasirane broje aktivnosti ovih organizacija, a u narednoj godini naši sugrađani mogu očekivati i dodatna sredstva s obzirom na činjenicu da Kragujevac u 2012. godinu ulazi sa budžetom koji je veći za 15 procenata", kaže Stevanović. Na svečanosti kojom je obeležen završetak uspešne godine za Savez slepih Srbije i Savez slepih Kragujevca, uručen je laptop sa govornim softverom, kao poklon grada Kragujevca, članu Saveza slepih, Kragujevčanki Jasmini Tomić, koja je pre dvadeset godina, ostala bez vida, posle eksplozije bombe u Politiheničkoj školi u Kragujevcu.

Savez slepih Kragujevca, ove godine je bio domaćin centralne manifestacije kojom je obeležen 15. Oktobar, Međunarodni dan slepih i slabovidih osoba.

Izvor: RTS

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');