Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Sve cveta od kada je Fijat tu
 
 

Sve cveta od kada je Fijat tu

fasOdluka Fijata da u Kragujevcu pokrene proizvodnju novog modela automobila, donela je ovom gradu razvoj u svim oblastima. Vučković kaže da nema tog segmenta na čiji razvoj nije uticao dolazak Fijata. "Uposlena je građevinska operativa, obrazovne ustanove sarađuju sa Fijatom, ugostiteljstvo beleži značajno povećanje prihoda," tvrdi gradski stručnjak za privredu i privatizaciju Vlada Vučković.

Ne samo što će proizvodnja 200.000 Fijatovih automobila u narednih godinu dana uvećati izvoz Srbije za više od milijardu evra, nego i dolazak Fijata znači za Kragujevac i oko 4.000 novih radnih mesta u fabri, kaže Vučković. On naglašava da su radnici dobili ozbiljnog poslodavca koji redovno izmiruje lične dohotke i uplaćuje doprinose.

"Poznato je da na jedno radno mesto u fabrici automobila dolazi još tri kod kooperanata i onda je to svakako nemerljiva dobit za grad i građane", rekao je Vučković.

Kako kaže Kragujevac će rešiti i brojne infrastrukturne probleme poput izgradnje severne i južne obilaznice koje Kragujevac ne bi mogao sam da realizuje.

Dolaskom "Fijata" u Kragujevac hotelsko-turističkog društvo "Šumarice", u čijem su sastavu hoteli "Šumarice" i "Zelengora", beleži značajno povećanje prometa, izjavio je direktor Milenko Marjanović.

"Samo u ovoj godini imamo za 70 odsto više noćenja u odnosu na prošlu godinu i za toliko je povećan ukupan prihod", rekao je Marjanović i naveo da hotel "Zelengora" koji se nalazi u centru grada i koji od nedavno ima vrhunski italijanski restoran, beleži za 12 do 15 odsto povećanje prometa kada je reč samo o kuhinji.

"Taj restoran je postao omiljeno stecište ne samo gostiju iz Italije već svih stranaca koji se nalaze u Kragujevcu", rekao je Marjanović i dodao da ih ima iz Nemačke, Rumunije, Bugarske, Japana, zemalja bivše Jugoslavije...

I kragujevački taksisti su, kako kažu, dobili "siguran posao" vikendom jer petkom goste odvoze do beogradskog aerodroma a nedeljom ih sa aerodroma dovoze do Kragujevca.

Gradska vlast je nedavno odlučila da zvanična verzija sajta Kragujevca dobije i stranu na italijanskom jeziku, pored srpske i engleske, jer je sve više gostiju iz Italije. Direktorka Gradske turističke organizacije Snežana Milisavljević tvrdi da od 2008. godine dolazak stranaca u Kragujevac stalno raste, što utiče na otvaranje novih ugostiteljskih objekata koji, pre svega, nude italijanske specijalitete.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži