Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac "Agata", dvadeset godina posle
 
 

"Agata", dvadeset godina posle

agataSada već davne 1991. godine u Kragujevcu je osnovan bend "Agata". Članovi ove rok grupe obeležili su dvadeset godina postojanja koncertom u gradu u kom je sve počelo. Početkom 1991. godine novoosnovani bend snima svoj prvi album koji dobija radni naziv "U dubini slatkih nemira", a grupa dobija i svoj naziv po naslovnoj numeri sa albuma prvenca -"Agata".

Krajem ove godine, tadašnji beogradski Jugodisk izdaje prvi LP ovog benda na vinilu i kaseti. Sa ovog albuma izdvajaju se hitovi Agata, Šta nam ljubav ostavi i Ono što volimo ti i ja ne može se deliti na dva.  Iste godine Agata snima svoj drugi album koji nosi naziv "Daleko od svega".

Obrada pesme AU-AU skrenula je pažnju slušalaca i kritike, a kao zapažene numere izdvojile su se Ovo nije novo, Epizodista i naslovna Daleko od svega. Godine 1996. PGP-RTS objavljuje treći album pod nazivom "Tajne", a sa ovog izdanja izdvaja se naslovna numera Tajne, Brodolom kao i obrada velikog hita Josipe Lisac, Magla. Tokom 1999. godine Agata snima svoj četvrti studijski album „Nekad je sve bilo drugačije", a koji izlazi tek 2000. godine, i nakon izlaska ovog CD-a bend prestaje sa radom.

PGP-RTS 2002. godine objavljuje komplilaciju "Samo što smo malo stariji" gde bend snima novu pesmu Samo malo hrabrosti koja je postala hit na mnogim TV i radio stanicama, ali "Agata" još uvek ne nastupa uživo.

U zimu 2005. godine radi snimanja koncerta u teatru Joakim Vujić u Kragujevcu bend se ponovo okuplja, i nakon odsviranog koncerta donosi odluku da nastavi sa radom. Tokom 2006. godine se pripremaju nove pesme, rade se demo snimci, što i kulminira maja 2007. godine kada bend intenzivno nastavlja sa radom.

"Agata" je koncertom za prijatelje obeležila dvadesetogodišnjicu osnivanja, najavljujući izlazak novog singla Šut karta i nove nastupe.

Na slavljeničkom koncertu okupili su se prijatelji i dosadašnji saradnici "Agate", muzičari, kompozitori, kritičari i zaljubljenici u rok muziku 80-ih i 90-ih godina.

Izvor: RTS

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');