Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevački reditelji obeležili 2011.
 
 

Kragujevački reditelji obeležili 2011.

kg rediteljiKratki animirani film "Svakih 5 minuta" (5 Minutes Each) kragujevačkih 25-ogodišnjaka nedavno je osvojio 25-o priznanje na svetskim festivalima i time oborio sve rekorde nagrađivanih domaćih kratkih filmova. Poslednje nagrade dolaze iz Amerike i Nemačke, gde je film dobitnik "California Film Awards Diamond Award" u San Dijegu i nagrade publike na "Festivalu Istočnoevropskog Filma" u Jeni.

U 2011-oj godini film je bio prikazan na više od osamdeset svetskih festivala na svim kontinentima i pobrao je broje pozitivne kritike i nagrade za animaciju Nikole Stepkovića kao i priznanja za originalnu muziku i dizajn zvuka Vladimira Kerkeza. Ovaj film bez reči, koji govori o neminovnosti uspona i pada svakoga od nas, dobio je i nekoliko nagrada publike i  potvrdio da i eksperimentalni film može uspešno da komunicira sa širokim auditorijumom.

Zahvaljujući uspehu filma, reditelj i scenarista Vojin Vasović, u izboru od preko 4300 mladih autora, primljen je na Berlin Talent Kampus, gde će u okviru Berlinskog Festivala u februaru predstaviti sebe i svoj rad među najtalentovanijim filmadžijama sveta.

Film "Žućko - više od igre" o životu legendarnog srpskog košarkaša Radivoja Koraća, reditelja Gordana Matića,  dobio je dve nagrade, za najbolju režiju i najbolji strani film na prestižnom 33. festivalu sportskog filma u italijanskom gradu Palermu.

"Srbija je zemlja gde filmovi menjaju kulturu naroda, a sport često nije samo više od igre, već i više od života. Film i sport menjaju društvo na najbolji mogući način. Ove nagrade najbolji su pokazatelj da je ličnost Radivoja Koraća bezvremena i da nema granice.

Zahvaljujem se celoj ekipi filma koja je verovala u uspeh", rekao je reditelj i scenarista filma Gordan Matić.

Iako još uvek nije imao srpsku premijeru, film o Radivoju Koraću videla je publika u Litvaniji (tokom nedavnog šampionata Evrope za košarkaše) i Italiji.

Korać je igrao za OKK Beograd, Lijež i Padovu, sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je čak sedam medalja, a četiri puta bio je najbolji strelac Evropskih šampionata.

Tragično je izgubio život u 30. godini, 2. juna 1969. u saobraćajnoj nesreći nedaleko od Sarajevu.

U Kaunasu, Litvanija, tokom Evropskog prevenstva u košarci, premijerno je prikazan film "Žućko - više od igre", autora Gordana Matića o legendi naše košarke Radivoju Koraću.

Premijera je svakako bolje prošla od naše reprezntacije. Autor filma Gordan Matić, je premijeru kod nas najavljivao za poslednju nedelju novembra. Prvo prikazivanje filma planirano je u Beogradu, 24. novembra, a dan kasnije u Kragujevcu. Ipak, premijera u Srbiji ostaje za prve mesece u 2012.

Ekskluzivne kadrove iz filma možete pogledati u galeriji Radio Centra 987.

Film prati život Radivoja Koraća od ranog detinjstva, prvih susreta sa košarkaškom loptom, govori o nesvakidašnjem talentu, prvim trofejima sa OKK Beogradom, nastupima za reprezentaciju Jugoslavije, medaljama na Evropskom prvenstvu 1961. i plasmanu u finale Olimpijskih igara 1968. godine u Meksiku, pa sve do tragične pogibije u saobraćajnoj nesreći 1969. godine u blizini Sarajeva.

O Radivoju Koraću u filmu govore nekadašnji saigrači, treneri, prijatelji i protivnici: Bora Stanković, Josip Đerđa, Slobodan Gordić, Nemanja Đurić, Dragutin Čermak, Ranko i Zaga Žeravica, Vladimir Cvetković, Pedro Fernandiz, Đuzepe Stefaneli i mnogi drugi.

Radivoja Koraća van terena glumi Vladimir Aleksić, a manje uloge u ovom filmu ostvarili su Voja Brajović i Katarina Radivojević, Tihomir Stanić i Tamara Krcunović. Zanimljivo je da su naratori u filmu o Žućku, Aleksandar Đorđević i Milenko Tepić.

Ulogu Koraćeve majke u filmu glumi Katarina Radivojević, dok se u ulozi Koraća pojavljaju Strahinja Česner i Nikola Česner. Akteri igrano - dokumentarnog filma su bili još Voja Brajović, Tihomir Stanić, Feđa Stojanović i čak 150 statista.

Film je sniman na brojnim lokacijama u Srbiji i širom bivše Jugoslavije – u Sarajevu, Zagrebu, Zadru, Ljubljani, kao i u Italiji i Belgiji. Somborski deo filma, uglavnom se odnosi na Koraćevu mladost, jer je Žućko rođen u Somboru 1938. godine.

Film o nenadmašnom strelcu snimljen je pod pokroviteljstvom Košarkaškog saveza Srbije, grada Beograd, FIBA i MOK, a proglašen je projektom od nacionalnog značaja.

Izvor: Radiocentar987

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');