Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac spreman za oluje
 
 

Kragujevac spreman za oluje

kliziste kgTroje činovnika Odeljenja za preventivnu zaštitu od elementarnih i drugih nepogoda prošli su provere BIA, a na čelu Štaba za vanredne situacije nalazi se gradonačelnik. Iako klima ni izdaleka nije oštra kao na Pešteri, gde se žitelji planinskih sela ove zime probijaju kroz visoke smetove, nepogode su znale da zagorčaju život i Šumadincima.

Tokom prethodnih godina ovaj kraj je u nekoliko navrata pogodilo snažno nevreme, a olujni vetrovi praćeni gradom i klizišta pokrenuta posle obilnih padavina naneli su ogromnu štetu na objektima u Kragujevcu i okolnim selima. Zato je lokalna samouprava rešila da se ozbiljno uhvati u koštac sa ovim problemom, ne samo da bi otklonila posledice, već i da bi preventivno delovala.

– Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je u potpunosti zaokružio sistem zaštite i odbrane od elementarnih nepogoda. Svi činioci, počev od mesnih zajednica do štaba za vanredne situacije, na čijem se čelu nalazi gradonačelnik, imaju svoju ulogu i znaju svoje obaveze. U sistem su uključena gotovo sva javna i komunalna preduzeća, vatrogasna jedinica, kao i zdravstvene ustanove na teritoriji grada – kaže Dragoš Radovanović, načelnik Odeljenja za preventivnu zaštitu od elementarnih i drugih nepogoda.

Ovo odeljenje broji 12 ljudi, tu su geolozi, pravnici, ekonomisti, a troje činovnika, prema Radovanovićevim rečima, prošlo je proveru Bezbednosno-informativne agencije. Do kraja februara, kako kaže naš sagovornik, biće formiran i situacioni centar sa jedinstvenim telefonskim brojem 0800134, koji će građanima biti na raspolaganju 24 sata. Poziv na ovaj broj biće besplatan, a osnivanje centra omogućila je Južnomoravska regija Češke, koja je gradu Kragujevcu za ovu namenu donirala 30.000 evra.

– Građani će ovaj broj moći da pozovu u bilo koje doba dana ili noći, a kada bude nabavljena sva neophodna oprema, centar će imati vezu sa radarskom službom i hidrometeorološkom stanicom na Bešnjaji, kako bi na vreme dobili informacije o kretanju olujnih vetrova, gradonosnih oblaka i količini padavina. Cilj lokalne uprave nije samo da se uhvati u koštac sa posledicama nevremena, već i da preventivno deluje – objašnjava Radovanović.

Zbog 50 klizišta koja su se pojavila posle višednevnih kiša 2006, kada su oštećeni mnogi seoski putevi i pokidane instalacije, kao i velikih oluja koje su 2008. i 2010. izazvale oštećenja na gradskim ustanovama, u Odeljenju za preventivnu zaštitu od elementarnih i drugih nepogoda predvideli su sve probleme koje možedoneti snažno nevreme, a posebno su razradili sistem alternativnih komunikacija u slučaju prekida fiksne i mobilne telefonske linije.

– Ukoliko dođe do oštećenja mreže fiksne telefonije, nju će zameniti mobilna veza, a ako i ona ne bude u funkciji, komunikacija će biti ostvarena putem radio stanica, odnosno TETRA veze. Ta komunikaciona sredstva još nisu obezbeđena, budući da je za tako nešto potrebna dozvola Ministarstva unutrašnjih poslova, ali očekujemo da  i to bude uskoro rešeno – navodi naš sagovornik, najavljujući da će načelnik Odeljenja, gradonačelnik i njegov zamenik u Štabu za vanredne situacije imati „specijalnu vezu“.

Prema Radovanovićevim rečima, oni će biti opremljeni posebnim „aj-pi“ telefonima, koji će služiti samo za slanje jedinstvene SMS poruke – „VS_KG“, što u prevodu znači da na snagu stupa odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada.

Izvor: Politika

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');