Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Šta nam donosi Fiat?
 
 

Šta nam donosi Fiat?

fasKako se približava početak serijske proizvodnje novog Fiatovog modela u kragujevačkoj fabrici, rastu i očekivanja javnosti od ovog, kako su ga neki okarakterisali, posla veka. Da li zbog velike medijske pažnje ili teške ekonomske situacije, tek građani mnogo očekuju od Fiata.

Svetski automobilski gigant u kragujevačku fabriku instalira najsavremeniju tehnologiju, što će svakako doprineti promeni imidža celokupne srpske privrede. Uvođenjem novih radnih standarda i načina upravljanja, poslovanje fabrike ''Fiat automobili Srbija'' neće se puno razlikovati od sličnih kompanija u svetu. Međutim, najveći značaj Kragujevac će svakako imati od otvaranja novih radnih mesta.

Očekuje se da nekoliko hiljada radnika zaposlenje dobije u matičnoj , ali i novoizgrađenim fabrikama dobavljača u Grošnici. Pored toga, dosta se računa i na nova radna mesta u tercijalnom sektoru, pre svega u uslužnim delatnostima.

S obzirom da nakon promene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, gradu umesto 40, sada ostaje 80% prihoda od poreza na zarade, jasno je da svako novo radno mesto znači i veći priliv sredstava u gradski budžet. Pored toga, korist od dolaska Fiata osetna je i na tržište nekretnina, jer su cene zakupa stanova na pojedinim lokacijama gotovo duplirane.

Gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović smatra da su građani na pravi način prepoznali prednosti dolaska velike svetske kompanije, ali će kako kaže, prave efekte tek osetiti.

Stevanović napominje da će Srbija, kada Fiat pokrene proizvodnju novog modela u punom obimu, samo od izvoza autromobila i rezervnih delova inkasirati više od milijardu evra. Ogromnu korist od toga imaće i grad Kragujevac, tvrdi gradonačelnik i ističe da iako su izbori blizu ovo nije predizborna kampanja, već činjenice koje više niko ne može da opovrgne.

Izvor: RTK

Komentari  

 
+1 #2 Трибал 13-01-2012 16:13
Сасвим је у реду да Крагујевац као историјско средиште Србије буде тај који ће бити покретач буђења Србије из ове учмалости којом нас властодршци из Београда убијају.
Citiraj | Prijavi administratoru
 
 
+1 #1 Zoki 12-01-2012 21:47
Dolazak fiata u Kragujevac stvarno mnogo znaci za sve gradjane Kragujevca i okoline, i podrzavam sva nastojanja gradske uprave da obezbedi sve sto je neophodno za dalju saradnju i sirenje proizvodnje.
Citiraj | Prijavi administratoru
 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži