Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Nastava fizičkog u Kragujevcu od trećeg razreda
 
 

Nastava fizičkog u Kragujevcu od trećeg razreda

fizickoU okviru projekta “Asistent u nastavi“ od ponedeljka 16. januara u 22 osnovne škole nastava fizičkog vaspitanja u trećem i četvrtom razredu biće poverena diplomiranim difovcima. Tim povodom danas je u zgradi Grada organizovan prijem za asistente u nastavi i direktore osnovnih škola.

Lokalna samouprava grada Kragujevca odlučila je da realizuje taj projekat u interesu zdravlja naše dece i želja nam je da ta ideja ne samo odjekne nego i da bude povod da se preispitaju neke odluke koje su, čini nam se, ishitrene kada je reč o fizičkom vaspitanju – rekao je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović. Razumemo da mora da se štedi, naročito u kriznim vremenima, ali ne razumemo kada se štedi na zdravlju i obrazovanju jer su to osnove na kojima počiva jedna nacija. Smatramo, rekao je Stevanović, da je fizičko vaspitanje kao predmet potrebno deci ne samo od prvog razreda osnovne škole već od odbdaništa i učinićemo sve da ovaj projekat traje u nadi da će i ministarstvo prosvete početi da razmišlja na sličan način.

U okviru ovog projekta angažovano je 22 profesora sa Nacionalne službe za zapošljavanje koji će u saradnji sa učiteljima realizovati nastavu fizičkog vaspitanja. Za svoj rad, rekao je Dragoslav Milošević član Gradskog veća za obrazovanje, dobijaće nadoknadu od blizu 15 000 dinara, uz regulisano zdravstveno osiguranje i radni staž, što znači da će svaki profesor koštati budžet grada oko 25 000 dinara. U gradskom budžetu obezbeđeno je preko 20 miliona dinara za projekat ''Asistent u nastavi'' za tekuću godinu. Projekat nema ograničen rok trajanja i ukoliko donese dobre rezultate sa tim će se nastaviti i u narednoj godini.

Inače, rezultati republičkog zavoda za sport o fizičkoj razvijenosti i fizičkoj sposobnosti dece osnovnoškolskog uzrasta, pokazuju da se deca u Srbiji najdeblja i najtromija u Evropi. Motoričke sposbnosti u odnosu na rezultate iz 1995. godine smanjene su kod dečaka za šest, a kod devojčica za 12 posto. Za ovakvu situaciju krive su brza hrana, višesatno sedenje ispred kompjutera ili televizora, ali i nedovoljan broj časova fizičkog vaspitanja.

Angažovanjem nastavnika fizičkog vaspitanja, kao lokalna samouprava pokazujemo, rekao je Milošević, da ne želimo da stojimo po strani i da nećemo i ne možemo da se pomirimo sa stvarima koje očigledno nisu dobre.

Izvor: Kragujevac

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');