Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Regioni bliži evropskim kasama
 
 

Regioni bliži evropskim kasama

briselVojvodina, Niš i Kragujevac lobiraju u Briselu, srepma se i Novi Pazar. Kancelarije u Briselu uglavnom se bave ekonomskim pitanjima i nabavkom novca za razne projekte. TIM predstavnika Vojvodine, Niša i Kragujevca, koji u Briselu lobiraju za pokrajinu i gradove, zasad se neće širiti otvaranjem novih kancelarija. Iako je najavljivano da će i Novi Pazar dobiti predstavništvo, ta ideja je zamrznuta.

Predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić kaže, za ”Novosti”, da se čeka kakvu će odluku o kandidaturi Srbije u martu doneti EU. Ukoliko Brisel kaže ”da”, otvoriće se novi fondovi i Pazarci će krenuti u akciju.

- Cilj otvaranja kancelarije je pristup novcu EU. Plan je da odavde pošaljemo jednog službenika i da u Briselu angažujemo lobistu - objašanja Murić. Za to vreme, Nišlije, Kragujevčani i Vojvođani rade punom parom i bave se, uglavnom, ekonomskim pitanjima. Borka Tomić, predstavnica Kragujevca koja zastupa gotovo ceo Šumadijski okrug, kaže, za ”Novosti”, da su organizovane posete studenata, kao i stažiranje, projekti očuvanja kulturnog nasleđa, prijave na konkurse za evropske fondove, promocije turizma:

- Spremamo se za Sajam turizma u Briselu. Jednoj katoličkoj organizaciji koja broji 50.000 flamanskih penzionera predstavili smo srpski banjski i seoski turizam, gde su iz donacija evropskih organizacija obnavljane kuće.

Slične projekte radi i Niš. Vojvođani su se u Brisel smestili u oktobru, a potpredsednik pokrajinske vlade Tomislav Stantić objašnjava za naš list da je najvažnija saradnja sa regionima poput Štajerske, Bavarske, Venecije...

- Sa Mađarskom i Rumunijom smo ostvarili projekte u vrednosti od po oko 15 miliona evra - kaže Stantić.

Izvor: Novosti

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži