Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Prvi nagoveštaj izlaska iz agonije?
 
 

Prvi nagoveštaj izlaska iz agonije?

poljoprivredaPrva rata duga prema izvođaču koji je blokirao račun Centra za strna žita u Kragujevcu, izmiren je juče i to bi trebalo da bude početni korak ka izvlačenju te najstarije naučno istraživačke ustanove iz višegodišnje agonije. Naime, rukovodstvo Centra je nedavno postiglo sporazum da dug od 5,5 miliona dinara , nastao tokom rekonstrukcije Upravne zgrade još 1998. godine, isplati iz sopstvenih sredstava na rate, do maja ove godine, dok je za državu koja je osnivač i vlasnik te ustanove, to potraživanje bilo i ostalo sporno.

Ipak, postignut je i načelni dogovor sa Ministarstvom prosvete i nauke, u čijem resoru je Centar, da se iz državne kase pomogne u izmirivanju ostalih dugovanja od ukupno šest miliona dinara. O tome će se, saznaje naš list, ponovo razgovarati krajem ove, ili početkom naredne sedmice, kad će u prostorijama Centra biti organizovan novi sastanak predstavnika Ministarstva, čelnika Kragujevca i rukovodstva i zaposlenih u toj ustanovi.

Očekuje se da će tada biti postignut definitivni dogovor da država do aprila reguliše preuzete obaveze, kako bi se posle uplaćene poslednje rate izvođaču radova, deblokirao račun Centra. U toj ustanovi smatraju da bi država deo duga koji je preuzela na sebe mogla i pre da izmiri, što bi obezbedilo raniju deblokadu računa ustanove.

Podsetimo, račun ustanove zbog neizmirenih potraživanja u blokadi je od avgusta 2009. godine, a zaposleni u Centru su u više navrata pokušavali da štrajkovima i protestima skrenu pažnju nadležnih i javnosti da je ustanova, nebrigom države, dovedena na ivicu opstanka.

Reakcije, međutim, nije bilo čak ni kada su zaposleni, u oktobru 2009. javno spalili svoje doktorske i magistarske, kao i diplome i priznanja za doprinos razvoju novih sorti žitarica, što je snažno odjeknulo ne samo u domaćoj, nego i u međunarodnoj javnosti.

Propadanje Centra kulminiralo je početkom decembra prošle godine, kada je najavljena licitacijska rasprodaja kombajna, traktora, mehanizacije i ostale pokretne imovine, ali je to sprečeno jer su zaposleni blokirali kompletnu ustanovu i onemogućili pristup sudskim izvršiteljima i potencijalnim kupcima.

Tek nakon toga, u Kragujevac su stigli predstavnici Ministarstva prosvete. Oni su sa gradskim čelnicima i zaposlenima u Centru postigli načelni dogovor prema kome će novi vlasnik te ustanove postati grad Kragujevac, dok bi država povremeno finansirala određene naučne projekte.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži