Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac KC Kragujevac prvi akreditovan klinički centar
 
 

KC Kragujevac prvi akreditovan klinički centar

kc kgKlinički centar u Kragujevcu prvi je od četiri klinička centra u Srbiji dobio akreditaciju Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije na period od tri godine. Koordinator tog centra za proces akreditacije Slobodan Janković rekao je danas u Kragujevcu da je ta ustanova trebalo da ispuni preko 150 kriterijuma koji se vrednuju i u razvijenim zemljama.

Klinički centar u Kragujevcu se dobrovoljno prijavio za proces akreditacije čiji je cilj da se stalno poboljšava nivo kvaliteta zdravstvenih usluga i lečenja pacijenata.

"Posebna pažnja se posvećuje bezbednosti pacijanata i osiguranju da pacijenti dobiju standardnu uslugu koja ima određeni nivo kvaliteta", rekao je Janković.

On je naveo da svaki pacijent po prijemu mora da ima plan lečenja koje sastavljaju njegovi lekari, da je sve proverljivo, kao i da se poštuju procedure.

"Posebno se vodi računa o mogućnistima neželjenih događaja dok se leži u bolnici, u cilju njihovog otkrivanja i sprečavanja", dodao je Janković.

Prema njegovim rečima, prati se takođe i neželjeno dejstvo lekova, a sačinjen je i niz dokumenata i procedura da se spreči nastanak intrabolničkih infekcija, od pranja ruku dezinfekcije podova, prostora, materijala, opreme do izbora antibiotika i slično.

Među standardima koji su uvaženi u prosecu akreditacije je odnos lekara prema pacijentu, odnosno o pravovremenom inforisanju i međusobnom uvažavanju.

"Postavljeni standardi treba da budu implementiranim u svim oblastima, a mi smo dobili određeni broj poena za akreditaciju na tri godine, što znači da treba postepeno da povećavamo stepen ispunjavanja standarda kako bi smo akreditaciju sledeći put dobili na duži period", rekao je Janković.

Klinički cenatar u Kragujevcu pokriva područje više regiona sa 1,7 miliona ljudi, a tokom godinu dana obavi milion ambulantnih pregleda.

Izvor: Glas-javnosti

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');