Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Ne rade a neće prekvalifikaciju
 
 

Ne rade a neće prekvalifikaciju

nzsNa evidenciji filijale Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) u Kragujevcu bez posla je oko 22.000 lica koja u prvi mah nisu spremna na prekvalifikaciju. Ta obuka bi im omogućila da brže dođu do radnog mesta, kaže direktorka Filijela Ljiljana Petrović. Petrović navodi da je rad na računaru danas nešto što se podrazumeva da kandidat za posao treba da zna, a već nekoliko godina aktuelne su obuke za poznavanje engleskog ili italijanskog jezika, jer Fijat i njeni kooperanti radnike šalju na obuku u Italiju.

"Generalno gledano nezaposleni ne vole da uče i da se obrazuju, ali takvu odluku promene tek uz našu sugestiju i kada shvate da je edukacija danas potreba i uslov da održe ili da dobiju posao", rekla je Petrovićeva. Prema Petrovićevoj, poslodavci u Šumadiji prilikom zapošljavanja radnika najčešće traže osobe do 30 godina starosti, zato što smatraju da treba da ulažu u mlađe koji će duže raditi za njih.

Međutim, dodala je Petrovićeva, dešava se i da lica koja su išla na prekvalifiakciju i dobila posao, posle nekog vremena sama odustanu, kao što je bilo u Juri jer, kako su obrazložili, ne odgovara im radno vreme, što moraju da putuju iz Kragujevca, što posao zahteva celodnevnu koncentraciju.

Isto tako, dodaje Petrovićeva, događa se da i poslodavac, iako je sam birao kandidate i bio zadovoljan, posle nekog vremena otkaže saradnju.
"Najčešće primedbe poslodavaca su da radnici nisu dovoljno motivisani za davanje novih ideja, za inicijativu na radnom mestu, za brzi napredak njihove firme, da ne poštuju radnu disciplinu ili neki tehnološki postupak", rekla je ona.

Direktorka Filijale NSZ je objasnila da su to najčešći razlozi za otkaz, izuzimajući glavni - ekonomsku snagu poslodavca koji ukoliko gubi tržište i pozicije, najpre smanjuje broj radnika.

Naglašavajući da NSZ organizuje dve vrste prekvalifkacija i obuka i to za tržište rada ali i za poznatog poslodavca, Petrovićeva je navela da se u protekle tri godine prekvalifikalo oko 1.300 lica. "Veliki broj njih, oko 700, sa završenom trgovačkom školom, Gimnzijom, Ekonomskom i frizerskom školom, prijavio se za prekvalifikaciju svog osnovnog zanimanja da bi dobili posao u kompaniji Jura u Rači, a još oko stotinu za druge poslodavce, kao što su Grah automative u Batočini i drugi", rekla je Petrovićeva.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');