Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Izmešten opasan otpad iz centra grada
 
 

Izmešten opasan otpad iz centra grada

opasan otpadIz podrumskih prostorija zgrade nekadašnjeg "Doma samoupravljača" u centru Kragujevca juče je završeno izmeštanje medicinskog otpada, koji je punih šest godina stajao u tim prostorijama zakupljenim od preduzeća "Jugomedika", koje je otišlo u stečaj.

"Otpad od nekoliko bočica u kojima su 'reagensi za biohemijske analize' je izmeštan u proteklih desetak dana uz nadzor republičkog inspektora za ekologiju Ljiljane Marinković, a sredstva od 500.000 dinara za njegovo izmeštanje obezbedila je gradska uprava", izjavio je novinarima prof. Prirodno-matematičkog fakulteta Zoran Matović.  Naglašavajući da je otpad izmešten u magacine fakulteta, Matović je kazao da će bočice sa hemikalijama, kojima je istekao rok, koristiti studendi u praktičnoj nastavi.

Hemikalije u bočicama bile su poređane u rafovima i u neadekvatnim uslovima na površini od oko 290 metara kvadratnih čiji je vlasnik Radički univerzitet, koji je davno izdao pod zakup društvu "Jugomedika". To društvo praktično više ne postoji, a nekada je poslovalo u sklopu Holdinga "Zastava" i bavilo se proizvodnjom i prometom medicinskih preparata i opreme.

Nadležna republička inspekcija je izmeštanje otpada naložila još 2010. godine, ali to nije učinjeno zbog, kako se pravdalo nedostatkom sredstva, i tek posle pisanja medija u novembru prošle godine, pokrenut je proces za izmeštanje.

U podrumskim prostorijama, gde je većina prozorskog stakla razbijena, među hemikalijama i reagensima kojima je davno istekao rok, nalazile se i otrovne supstance opasne po život, kao što su kalijum cijanid, kalijum fericijanid, formaldehid, koncentrovana sumporna kislenika, amonijak...

Izvor: Novosti

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');