Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Aparat za uklanjanje tumora na mozgu
 
 

Aparat za uklanjanje tumora na mozgu

klinicki centar kgKlinički centar u Kragujevcu je dobio novi aparat koji služi za operacije na mozgu, vredan 100.000 evra. Uređaj, koji radi na principu ultrazvučnih talasa, jedini je takav južno od Beograda, a njegovu kupovinu je finansiralo Ministarstvo zdravlja. „Kavetron“ se koristi pre svega za uklanjanje tumora na mozgu i kičmenoj moždini. Kako je izjavio Radivoje Nikolić, direktor Klinike za neurohirurgiju, „uz pomoć ovog aparata se skraćuje vreme trajanja operacija za trećinu, što je od najvećeg značaja za pacijente koji su životno ugroženi“.

- Ovaj aparat razbija, sitni, a zatim usisava delove bolesnog tikiva, odnosno tumore. Važno je to što on u isto vreme štiti zdrave delove mozga i kičmene moždine, i tako sprečava da se prilikom složenih operacija pacijenti dodatno oštete. Uz to, nama, hirurzima, bitno je i to što uz pomoć ovog savremenog uređaja možemo bolje da zaštitimo vitalne krvne sudove.

Tako je smanjen rizik po same pacijente, da im se ne oštete vitalni delovi mozga, a daleko je manji i gubitak krvi prilikom neurohirurških operacija, pri kojima se otvara lobanja, i koje traju i po 14 sati. Uz to, manja je i anestezija, a i smanjen je rizik od infekcija - kaže Radivoje Nikolić.

U kragujevačkom Kliničkom centru, na neurohirurškoj klinici, tokom protekle godine je lečeno blizu 200 pacijenata koji su imali tumore na mozgu ili na kičmenoj moždini.

Za one kojima je tumor lociran na najosetljivijim delovima, jedino rešenje je bilo da se upute u beogradsku Neurohiruršku kliniku ili na VMA. Od sada će, zahvaljujući modernoj opremi koju je dobio ovdašnji KC, koji brine o zdravlju dva miliona žitelja centralne Srbije, lečenje biti brže i efikasnije.

Kako pokazuje statistika kragujevačkog Kliničkog centra, kod mladih ljudi, starosti do 44 godine, najčešće intervencije na neurohirurgiji se rade zbog povreda. Prednjače saobraćajne nesreće, a za njima slede povrede na radu. Na drugom mestu su tumori, a za njima slede urođene anomalije.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');