Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Problemi kluba mladih osaoba sa invaliditetom
 
 

Problemi kluba mladih osaoba sa invaliditetom

klub mladih sa invaliditetomVeć tri godine u Kragujevcu postoji Klub mladih osoba sa invaliditetom, kroz koji je do sad prošlo oko 150 mladih. U klubu se okupljaju osobe sa svim vrstama invaliditeta, a to je mesto na kojem mogu da se medjusobno druže, zabavljaju, koriste internet, izrađuju male kućne predmete i provode vreme van kuće.

Ipak, kao i sve organizacije koje se bave humanitarnim i socijalnim radom, i ova ima problema. Sada, u naletu ovog hladnog talasa, oni sede u hladnim ili jedva zagrejanim prostorijama, jer nemaju gradsko grejanje.

Za mlade osobe sa invaliditetom dolazak u klub predstavlja najvažniji deo dana, jer je za njih druženje u klubu ekvivalent onome što zdrave osobe svakodnevno prihvataju ''zdravo za gotovo''. Klub je za ove mladiće i devojke ono što je za ostale odlazak u školu, na trening, ili izlazak u grad.

Mnoge osobe sa invaliditetom su još od ranog detinjstva izolovane i kreću se samo unutar kruga bliskih rođaka i prijatelja, pa je otvaranje Kluba mnogima omogućilo da izadju iz rutine. Zbog toga ovim vedrim i pozitivnim mladim ljudima ne smeta ni boravak u vlažnim i po ovako hladnom vremenu, jedva zagrejanim prostorijama. Svakodnevno se u klubu okuplja između 30 i pedeset korisnika, a najmlađ medju njima ima samo 12 godina.

Klub svakodnevno organizuje aktivnosti kulturnog, sportskog i zabavnog sadržaja, koje koliko god to izgledalo naivno, pomažu i u otklanjanju zdravstvenih problema. Primer za to je i Suzana Luković, koja je pre dolaska u Klub svakodnevno imala i po nekoliko desetina epileptičnih napada. Sada ih gotovo i nema.

Klub je neprofitna organizacija i sve što se vidi od opreme i nameštaja kada se uđe u klub, dobijeno je iz donacija. Grad Kragujevac snosi komunalne troškove, ali i dalje u klubu očekuju pomoć dobrih ljudi, kako bi zadovoljili neke elementarne potrebe.

Iako je ''floskula ''volim sve što vole mladi'' izlizana i često ismevana, mladi sa invaliditetom, zaista vole sve što i njihovi zdravi vršnjaci. Raduju se odlasku na zajednička letovanja, rodjendanima, izletima i putovanjima. Imaju čak i kameru kojom beleže sve svoje aktivnosti.

Zbog toga, prema osobama sa invaliditetom ne treba imati predrasude. Oni su otvoreni, žele da razgovaraju i da se druže, a svoju iskrenost i dobronamernost će vam pokazati i kada vas vide prvi put.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');