Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Oružari danas izlaze na ulice
 
 

Oružari danas izlaze na ulice

oruzari kgRevoltirani činjenicom da ni dve sedmice nakon usvajanja zaključka Vlade Srbije o hitnom overavanju zdravstvenih knjižica zaposlenima u preduzećima u restrukturiranju i fabrikama vojne industrije, ne mogu da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu, približno 2.000 radnika radnika Zastave oružja izaći će danas, u 10 sati, na ulice. Potom će, nešto kasnije, organizovati protest ispred filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, privremeno blokirati njen rad i zaustaviti saobraćaj u Ulici kralja Petra I, u centru Kragujevca.

- Ne možemo da shvatimo da Fond za zdravstveno osiguranje izbegava da realizuje zaključak Vlade, pod izgovorom da se tu radi o preporuci Vlade koja nije obavezujuća. Takvo ponašanje nadležnih u Fondu zdravstva još je neshvatljivije kad se zna da više desetina hiljada radnika i članova njihovih porodica, zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, ne ostvaruje pravo na elementarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno ne može ni da ode kod lekara još od početka godine. Zbog toga ćemo se okupiti i pokušati da nadležnima u toj ustanovi poručimo da i naši radnici imaju pravo na lečenje - kaže za Danas predsednik Sindikata ovog preduzeća Dragan Ilić.

U Sindikatu kragujevačkih oružara napominju da sva dosadašnja nastojanja da se problem sa neoverenim zdravstvenim knjižicama radnika reši mirnim putem, nisu dala nikakve rezultate. Naprotiv, zaključak Vlade Srbije ostao je mrtvo slovo na papiru, te otuda radnicima Zastave oružja, ističu u toj fabrici, nije ostalo ništa drugo do da se za pravo na zdravstveno zaštitu bore na ulici.

Zaposlenima nije, barem do sada, pomogla ni nedavna podrška ministra za rad Rasima Ljajića, koji je, pre desetak dana u Kragujevcu, izjavio da je nedopustivo da radnici, zbog nesavesnih poslodavaca, ne mogu da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu. Ministar Ljajić je, tom prilikom rekao da u Srbiji, prema sindikalnim procenama, do 100.000 radnika, od početka godine zbog neoverenih zdravstvenih knjižica ne može da se leči.

U filijalama RZZO još od sredine prošle nedelje čekaju da se Ministarstvo zdravlja saglasi sa zaključkom Vlade, nakon čega bi se odmah počelo sa overom zdravstvenih knjižica te kategorije zaposlenih. Do kraja prošle sedmice, međutim, zeleno svetlo za početak overe zdravstvenih knjižica ugroženim radnicima i članovima njihovih porodica, od nadležnih u Vladi Srbije, nije stiglo. Kragujevački oružari odlučili su da ga dočekuju izvan fabričkog kruga.

Ugrožena i deca

U Sindikatu Zastave oružja kažu da od 3. decembra prošle godine, kad je usvojen novi Pravilnik o zdravstvenoj zaštiti, pravo na medicinsku pomoć, bez overene zdravstvene knjižice, više nemaju ni deca, ni studenti, kao ni i oboleli od najtežih bolesti, kao što su karcinom, multipla skleroza i druge.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');