Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac U Indiji zbog kraljevskih konja
 
 

U Indiji zbog kraljevskih konja

zorka vZahvaljujući „fejsbuku“, Zorka Veličković, učiteljica iz Kragujevca, tri nedelje je bila u Indiji u potrazi za svojom inspiracijom i tako dokazala da je za nju najpoznatija društvena mreža u svetu više od virtuelnog prijateljstva. Oduvek slika konje, a posebno joj je draga rasa marvari, koja se gaji samo u Indiji i zbog koje se i upustila u neizvesnu avanturu.

Na globalnoj mreži, Zorka je već odavno po celom svetu našla prijatelje kojima su, kao i njoj, konji velika ljubav. Među njima je i Jasinder Pal Mangat, siik iz indijskoj grada Ludijana. On je ovoj Kragujevčanki poslao avionsku kartu i pozvao je u svoj dom, ali s posebnim razlogom.

- Jasinder na svom ogromnom imanju ima odgajivačnicu marvara. U pitanju je autohtona vrsta konja, koja potiče iz Indije. To su takozvani kraljevski konji s neobičnim ušima i u Indiji služe za parade, vašare, ceremonije i svadbe. Gaje ih iz čiste ljubavi jer ovi konji ne rade na polju - kaže Zorka nakon povratka u Kragujevac.

Ona je posetila i druge farme u tom delu Indije na kojima se gaje najbolji i najskuplji ždrepci ove rase. Njen domaćin je za tri nedelje boravka naučio Zorku da jaše konje, omogućio joj da napravi fotografije i skice i proveo je kroz egzotične predele. Zbog neobičnog putovanja, indijska štampa je o ovoj srpkinji objavila priču.

- Farma je blizu Ludijane, grada od četiri miliona stanovnika. Njegovim prijateljima bilo je neobično što je neko iz Srbije došao čak u Indiju da se druži baš s marvarima. Tako je neko obavestio njihove novinare iz „Times of India“. Bilo je poteškoća da objasnim odakle tačno dolazim, ali za sve njih bila sam žena koja slika konje - kaže Zorka.

Poseba atrakcija za Zorku je bio susret s nukrama, belim konjima ove vrste koji su izuzetno cenjeni i čija vrednost dostiže tri miliona rupija. Iako je otišla zbog konja, ova „fejsbuk“ avantura završila se i prijateljstvom s jednom kamilom.

- Jednoj od njih niko nije smeo da priđe. Bila je vezana za stub, a hranu i vodu su joj bukvalno bacali. Uspela sam da se sprijateljim s njom, tako da mi je na kraju jela iz ruke. Indija je krajnje neobična zemlja, ljudi su predivni. Idem opet, to je sasvim sigurno - kaže Zorka.

 Dobila ždrebe koje donosi nesreću!

Dan pre povratka u Srbiju, na Jasinderovoj farmi je na svet došlo ždrebe za koje u Indiji veruju da donosi nesreću.

- Ždrebe ima jedno plavo oko i za njih to nije dobar znak. Pitali su me da li ga želim. Naravno da sam ga „usvojila“, dala mu ime Žorž i Jasinder će ga gajiti za mene do sledećeg susreta - kaže Zorka.

Izvor: Alo

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži