Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Oružari bez osiguranja
 
 

Oružari bez osiguranja

oruzari kgPošto ni posle neprospavane noći nisu uspeli da overe svoje knjižice, kragujevački oružari juče su radikalizovali protest i, posle četvrtog, zauzeli i treći sprat filijale republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje. Predstavnici sindikata „Zastava oružja” poručili su da će radnici tu ostati sve dok im se ne overe zdravstvene knjižice, a upozorili su da će ukoliko do toga uskoro ne dođe blokirati celu zgradu.

Oružari su, prema rečima direktora filijale Predraga Petakovića, blokirali rad finansijskog odeljenja ove institucije, čime su, kako je rekao, onemogućili izradu završnih računa za 18 zdravstvenih ustanova, uključujući i Klinički centar „Kragujevac”. Zbog napete situacije, Policijska uprava Kragujevac juče je u zgradu uputila desetak policajaca, koji su zaduženi da spreče eventualne incidente i moguće sukobe.

– Nama je ovo sad najpreča stvar. Preča od proizvodnje – rekao je juče pred okupljenim radnicima predsednik Samostalnog sindikata „Zastava oružja” Dragan Ilić, naglašavajući da radnici „ne traže ništa drugo, osim prava da se leče”.

Prema njegovim rečima, oko tri hiljade radnika „Zastava oružja” i članova porodica koji su osigurana na njihove ne mogu da koriste zdravstvene usluge još od početka godine.

– Radnici ne mogu da se leče, propali su im ranije zakazani specijalistički pregledi, a trpe i članovi njihovih porodica kojima je, takođe, uskraćeno elementarno ljudsko pravo. Radnici nemaju ništa s neizmirenim obavezama prema Fondu za zdravstveno osiguranje, to je pitanje za državu koja je vlasnik „Zastava oružja” – izjavio je Ilić za „Politiku”, napomenuvši da zbog „loše 2011” fabrika nije mogla da obezbedi sredstva za zdravstveno osiguranje radnika.

Iako je Vlada Srbije osmog februara usvojila preporuku kojom se zaposlenima u vojnoj industriji garantuje overa knjižica, i pored činjenice da neka preduzeća nisu izmirila svoje obaveze prema Fondu za zdravstveno osiguranje, radnici „Zastava oružja” i dalje ne mogu da ostvare pravo na medicinsku zaštitu.

– Preporuka je, izgleda, ostala mrtvo slovo na papiru, a u vodu su pala i obećanja pojedinih ministara – rekao je sindikalni lider kragujevačkih oružara, razočaran što nadležni u Fondu za zdravstveno osiguranje „nemaju sluha za probleme radnika”.

Direktor kragujevačke filijale, međutim, tvrdi da se problem može brzo rešiti, te da je za overu zdravstvenih knjižica potrebno da „Zastava oružje” uplati sedam miliona dinara, što je neznatan deo u odnosu na celokupan dug ovog preduzeća, koji iznosi milijardu i dvesta hiljada dinara.

– Ja ne znam zašto fabrika nije uplaćivala zdravstveno osiguranje, ali znam da se problem može rešiti. „Zastava oružje” ne mora da izmiri ceo dug, koji se nagomilava godinama, već samo svoju mesečnu obavezu, što bi nama dalo mogućnost da radnicima overimo knjižice na tri meseca. Nema drugog načina da se ovaj problem reši, ukoliko neko ne misli da ja treba da odem u zatvor zato što ću prekršiti zakon, koji je sasvim jasan – izjavio je Petaković za naš list.

S dešavanjima u Kragujevcu upoznat je i direktor republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje Aleksandar Vuksanović koji, prema Petakovićevim rečima, pokušava da nađe rešenje za probleme oružara koji gotovo dva meseca ne mogu da odu kod lekara.

Izvor: Politika

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');