Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Danas nova blokada Fonda za zdravstveno osiguranje?
 
 

Danas nova blokada Fonda za zdravstveno osiguranje?

blokada socijalnogOko 2.000 radnika preduzeća Zastava Kamioni, Zastava Rezervni delovi, Hortikultura, Zastava Inpro i Zastava Specijalna vozila u Somboru, koja posluju u sastavu Grupe Zastava vozila u restrukturiranju, na kragujevačke ulice nisu izašli juče, kako su to prekjuče najavljivali, već će to učiniti danas (četvrtak), pre podne, ukoliko im, u međuvremenu, iz Ministarstva zdravlja i(li) Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ne stigne informacija da je njihov zahtev, vezan za overu zdravstvenih knjižica, ispunjen.

Radnici pet Zastavinih preduzeća u restrukturiranju, koji traže da im se overe zdravstvene knjižice, kako bi oni i oko 4.000 članova njihovih porodica ponovo ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu, koje im je uskraćeno od početka godine, za jedan dan, odnosno za danas odložili su blokadu odašnje filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Podsetimo da su Zastavini oružari prostorije Fonda za zdravstveno osiguranje, u kojima su protestovali pet dana, napustili krajem minule sedmice, kada im je zvanično obećano da će im zdravstvene knjižice biti overene početkom nedelje, što je prekjuče realizovano.

- Morali smo da pomerimo početak protesta za jedan dan zbog svojevrsnog tehničkog propusta prilikom prijave javnog skupa. Mi smo početak naših protesta policiji uredno najavili prošlog petka, računajući da pet dana, koliko zakonski mora da prođe od prijave skupa do njegovog održavanja, ističe u sredu ujutro. Iz policije su nas, međutim, obavestili da se vikend ne uračunava u onih pet dana od prijave do održavanja skupa, te da proteste možemo da počnemo u četvrtak. Kako su novčane kazne za nepoštovanje tih rokova vrlo visoke, odlučili smo da protest pomerimo za jedan dan, s time što u njegovoj organizaciji ništa nećemo menjati - kaže za Danas predsednik Sindikata u Zastavi Kamionima Goran Miletić.

On je za naš list i juče potvrdio da će se više od 2.000 radnika Zastavinih preduzeća u restrukturiranju danas, u 11 sati, okupiti ispred stare Zastavine upravne zgrade - na Trgu kod Spomenika livcu - gde će zaposlene i javnost još jednom upoznati sa svojim zahtevom, i odakle će, ukoliko se, ponovimo, nadležni ne oglase, krenuti u protestnu šetnju ulicama u centru grada. Kamiondžije i drugi pobunjeni Zastavini radnici, nakon šetnje će, poput oružara prošle nedelje, ući u ovdašnju filijalu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u kojoj će ostati do ispunjenja zahteva.

- Prošlog petka razgovarao sam sa ministrom zdravlja dr Zoranom Stankovićem, koji je obećao da će zdravstvene knjižice radnicima Kamiona i ostalih Zastavinih preduzeće u restrukturiranju biti overene, ali da još nije precizirano kada. Radnicima Zastavinih preduzeća u restrukturiranju koji, zajedno sa članovima svojih porodica, uprkos uplaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje, ne mogu da se leče već dva meseca, dosta je ovako neodređenih i nedorečenih obećanja, zbog čega protest ovoga puta nećemo prekidati sve dok ne vidimo markice kojima se overavaju zdravstvene knjižice - kaže Miletić.

On kaže da su radnicima pet Zastavinih firmi koji danas započinju proteste, doprinosi za zdravstveno osiguranje plaćeni u prethodne dve godine, kao i za prva dva meseca 2012, o čemu svedoči i uverenje Ministarstva finansija o tim uplatama. Miletić, pritom, pojašnjava da su Zastavina preduzeća u restrukturiranju doprinose za zdravstveno osiguranje uplatila po najnižoj osnovici, propisanoj Zakonom o obaveznom socijalnom osiguranju, prema kojem su i sve ostale firme u restrukturiranju u Srbiji izmirile svoje obaveze te vrste.

Problem je nastao kad su usvojene izmene i dopune Zakona o socijalnom osiguranju kojima je, između ostalog, precizirano da se zdravstvene knjižice mogu overiti na tri meseca, ako poslodavac izmiri jednomesečnu obavezu, odnosno uplati doprinos za zdravstveno osiguranje za jedan mesec u punom iznosu. Nevolja je, međutim, što izmenama Zakona o socijalnom osiguranju nisu obuhvaćena preduzećima u restrukturiranju i njihovo pravo da doprinose za zdravstveno osiguranje ne plaćaju u punom iznosu, već prema najnižoj osnovici, usled čega zaposlenima u tim firmama zdravstvene knjižice nisu overene od početka godine.

Bez knjižica 30.000 radnika

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović naveo je juče podatak da oko 30.000 radnika u preduzećima u restrukturiranju u Srbiji nema overene zdravstvene knjižice. - Nigde u svetu nije zabeleženo da su doprinosi za zdravstveno osiguranje uplaćeni, a da knjižice radnicima ne mogu da budu overene - istakao je Mihajlović, napominjući da taj problem mora da se reši sistemski.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');