Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac ne odustaje od kasarne
 
 

Kragujevac ne odustaje od kasarne

kasarna radomir putnikKragujevac i dalje zainteresovan za kupovinu kasarne „Vojvoda Radomir Putnik“. Na tom prostoru grad planira izgradnju pijace, biblioteke i pozorišta. Dogovori zmeđu grada i Ministarstva odbrane prekinuti su odlukom da se taj prostor u centru grada proda na licitaciji, ali pošto postupak dva puta nije uspeo, grad je nadležnom ministarstvu ponudio da još jednom probaju da se dogovore.

Svojevrsno natezanje oko tog procesa traje skoro šest godina. Nadležni su u prvom trenutku procenili da ta površina vredi oko 4,5 miliona evra, a onda je usledila nova procena Poreske uprave, prema kojoj kasarna vredi 30,2 miliona evra.

Prema rečima Nebojše Vasiljevića, člana Gradskog veća za investicije i razvoj, reč je o nerealno visokoj ceni, a da je lokalna samouprava bila u pravu potvrđuju i dve neuspele licitacije te kasarne.

“Sada je jasno da je procena Poreske uprave bila pogrešna i da ta cena u procesu takve privatizacije mora da pada. Mi smo i dalje spremni na dogovor, koji bi odgovarao i jednoj i drugoj strani” , kaže Nebojša Vasiljević.

Inače, Poreska uprava je 2007. godine procenila da kasarna u tom trenutku košta 4,6 miliona. Grad je ušao u pregovore i nezvanično je utanačeno da lokalna samouprava za taj prostor ponudi 34 stana za pripadnike vojske, uz obavezu da se ostatak vrednosti kasarne delom isplati u novcu a drugi deo uz bankarske garancije, za šest meseci posle zaključenja ugovora i primopredaje kompleksa.

Pregovori su propali jer je napravljena nova procena vrednosti, koja je i do danas kamen spoticanja za dogovor.

U lokalnoj samupravi kažu da su i dalje zainteresovani za kupovinu zemljišta, jer na tom prostoru žele da grade novu pijacu, zgradu biblioteke, novo pozorište.

Posle najnovije pracene vrednosti, koja se nije dopala lokalnoj samoupravi, gradska uprava je naprasno odlučila da obračuna rentu za korišćenje građevinskog zemljišta na kom se nalazi napuštena kasarna.

Od 2005. taj račun je iznosio više od 20 miliona dinara. Odgovoreno im je da ne postoji obaveza plaćanja takse za nepokretnosti posebne namene.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');