Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Isporučeno prvih 1.000 karabina
 
 

Isporučeno prvih 1.000 karabina

zastava oruzijeZastava Oružje, koja je za 2012. već ugovorila izvoz oružja od rekordnih 30-ak miliona dolara, započela je ovogodišnje isporuke lovačkog i sportskog oružja u Sjedinjene Američke Države. Iz Zastavine fabrike oružja , naime, juče je krenuo prvi kontingent od 1.000 poluatomatskih lovačkih karabina, a transport će biti nastavljen sukcesivno tokom cele godine.

Direktor Zastave Oružja Rade Gromović za naš list kaže da će ta fabrika tokom godine, svakog meseca, američkom partneru isporučivati lovačke karabine, malokalibarske puške i pištolje, a vrednost do sada ugovorenog izvoza za američko tržište u ovoj godini, prema Gromovićevim rečima, iznosi više od 15 miliona dolara. Podsetimo da će se Zastavino oružje od ove godine u Americi ponovo prodavati posredstvom tamošnje kompanije CENTURY Arms, sa kojom je kragujevačka fabrika i ranije uspešno sarađivala. Pored Amerike, Zastavino lovačko i sportsko oružje prodavaće i u drugim zemljama, gde je za sada ugovoren izvoz od oko milion dolara.

Menadžment Zastave Oružja će se danas, na 30. Međunarodnom sajmu oružja u Nirnbergu sastati sa poslovnim partnerima iz Amerike i ostalih delova sveta, a s obzirom na to da je reč o najvećoj smotri lovačkog i sportskog oružja u Evropi, na kojoj se definiše obim ovogodišnjeg izvoza, očekuje se da će poslovi za Zastavu oružje biti uvećani.

U Zastavi Oružju ove godine planiraju i značajan izvoz vojnog, pešadijskog naoružanja. Direktor Gromović najavljuje plasman pušaka, mitraljeza, podcevnih bacača granata i drugog vojnog oružja ne samo u zemlje Bliskog istoka, već i u druge krajeve sveta. Deo ove vrste Zastavinog oružja inostranim kupcima se, kao što je naš već pisao, isporučuje i iz fabričkih zaliha, a ukupna vrednost do sada ugovorenog izvoza Zastavinog pešadijskog naoružanja nadmašuje deset miliona dolara, pri čemu se ne računa lane započeti trogodišnji transfer vojne tehnologije u Azerbejdžan, u iznosu od 27 miliona evra.

Za Vojsku Srbije još 2.500 pušaka M21

Zastava Oružja tokom ove godine trebalo bi da i Vojsci Srbije isporuči oko 2.500 najnovijih Zastavinih pušaka M 21. Reč je o modelu rađenom po sistemu kalašnjikov i NATO standardu (kalibru 5,56) i već je korišćena u mirovnim operacijama UN na kriznim žarištima u svetu, na Bliskom istoku, pre svega, gde je od britanskih i američkih bezbedonosnih agencija dobila laskave ocene.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži