Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Agonija ustanove sve dublja
 
 

Agonija ustanove sve dublja

centar za strna zitaUprkos zvaničnim najavama nadležnih da će se napokon krenuti sa rešavanjem dugogodišnjih finansijsko-poslovnih nedaća Centra za strna žita u Kragujevcu, agonija te ustanove i više desetina zaposlenih u njoj ne jenjava. Naprotiv, zaposleni i rukovodstvo Centra strahuju da su ponovo zaboravljeni, te im ni sve zahuktalija predizborna kampanja nikako ne ide u prilog.

- U minula dva i po meseca odloženo je više sastanaka predstavnika Ministarstva prosvete i nauke i zvaničnika lokalne samouprave, na kojima je trebalo da se i zvanično definišu uslovi pod kojima bi grad Kragujevac preuzeo našu ustanovu od države. Jedan od uslova za promenu vlasnika Centra bio je i da država, isplatom dela dugova, omogući deblokadu računa Centra. Kako su sastanci predstavnika države i grada odlagani, to je račun naše ustanove i dalje u blokadi, a mi sve više gubimo nadu da će se nešto uskoro promeniti nabolje. Tim pre što se u Srbiji zahuktava predizborna kampanja, u kojoj će naši problemi biti gurnuti pod tepih - kaže za naš list direktor kragujevačkog centra za strna žita Živomir Vučković.

Pregovori države i kragujevačke gradske uprave o prevazilaženju dugogodišnje finansijsko-poslovne agonije ovdašnjeg Centra za strna žita počeli još krajem decembra prošle godine i trebalo je da budu nastavljeni početkom 2012. Od tada je, međutim, prošlo više od dva meseca, a modelu spasavanja kragujevačkog Centra još nisu nastavljeni, a kad će i da li će, ne zna se. Ono što se zna jeste da je grad Kragujevac, na osnovu dosadašnjih ulaganja u Centar, i dalje spreman da preuzme vlasništvo nad tom ustanovom, pod uslovom da nadležni u Ministarstvu prosvete i nauke ispune obećanje da će račun Centra biti deblokiran.

Država, kao osnivač i većinski vlasnik Centra, koliko je poznato, u načelu je saglasna sa inicijativom da grad preuzme tu ustanovu, s time što bi prethodno trebalo da izmiri deo dugova te ustanove, i time ispuni uslov vezan za deblokadu računa. Još bitniji uslov odnosi se za nastojanja grada i zaposlenih u Centru da on zadrži status naučnoistraživačke ustanove, pri čemu bi država preuzela obavezu da finansira naučne projekte u oblasti istraživanja i razvoja novih sorti strnih žita.

Rukovodstvo Centa za strna žita je, sa svoje strane, postiglo sporazum da dug te ustanove od 5,5 miliona dinara, na ime rekonstrukcije upravne zgrade Centra, koji datira još iz 1998, izvođaču radova bude isplaćen na rate, do maja ove godine. Prvu ratu tog duga Centar je otplatio, ali ostale ne može, jer račun ustanove, zbog državne nebrige, još uvek nije deblokiran, čime se iznova dovodi u pitanje opstanak Centra.

Podsetimo da poslovno-finansijska kriza kragujevačkog Centra za strna žita, najstarije naučnoistraživačke ustanove tog tipa u Srbiji i na Balkanu, traje godinama unazad, a da je račun ustanove, zbog neizmirenih potraživanja, u blokadi od avgusta 2009. godine. Zaposleni u Centru su u više navrata pokušavali da štrajkovima i protestima skrenu pažnju nadležnih i javnosti da je ustanova, nebrigom države, dovedena na ivicu opstanka. Reakcije, međutim, nije bilo. Naprotiv, nadležni nisu reagovali ni kad su zaposleni u Centru, u oktobru 2009. javno spalili svoje doktorske, magistarske i ostale diplome, kao i diplome i priznanja za doprinos razvoju novih sorti žitarica, što je snažno odjeknulo ne samo u domaćoj, nego i u međunarodnoj javnosti.

Gde su predstavnici ministarstva

Propadanje Centra kulminiralo je početkom decembra prošle godine, kad su sudski izvršitelji popisali i najavili licitacijsku rasprodaju kombajna, traktora, mehanizacije i ostale pokretne imovine Centra. Takvu rasprodaju imovine kragujevačkog Centra za strna žita, 22. decembra, sprečili su zaposleni u toj ustanovi, koji su blokirali kompletnu ustanovu, i sprečili sudske izvršitelje i potencijalne kupce da organizuju licitaciju. Tek nakon toga, u Kragujevac su stigli predstavnici Ministarstva prosvete i nauke koji su sa gradskim čelnicima i zaposlenima u Centru postigli načelni dogovor o početku rešavanja problema u toj ustanovi. Nevolja je, međutim, što se od tada (kraja prošle godine) predstavnici Ministarstva prosvete i nauke više nisu pojavili u Kragujevcu.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži