Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kinezi bi znali šta s našim kamenom
 
 

Kinezi bi znali šta s našim kamenom

kamenjeU Kini je kamen najjeftiniji. Radni dan je 4 sata, u 6 smena, pa je radna snaga jeftinija, a radnici nisu umorni. Kod nas kamenoloma ima, ali kamen uvozimo. U Srbiji kamenolomi postoje, ali niko neće da ulaže u njih jer je potrebno nekoliko godina investiranja, za šta srpski privrednik nema strpljenja iako bi mu i unuci od toga živeli. Naša zemlja ima mnogobrojne kamenolome sa izuzetno kvalitetnim kamenom, za koje su, nažalost, zainteresovaniji stranci nego domaći biznismeni.

O tome gde je mesto Srbije u biznisu sa kamenom najbolje svedoči to što ovogodišnji kragujevački sajam kamena, jedini u Srbiji, otvara direktor sajma „Marmomak" iz Verone, najpoznatijeg svetskog sajma u industriji kamena.

Zoran Đajić, direktor sajma „Stoneekspo" i direktor udruženja „Kamen Srbije", kaže da je kamen niz godina unazad postao apsolutni hit u arhitekturi, a njegova prodaja i prodaja mašina za obradu kamena u stalnom su rastu.

Đajić kaže da se izlaskom Kine na svetsko tržište sve promenilo. Oni su svojim načinom proizvodnje pokazali da cena kamena može da bude niža, a da se kvalitet zadrži.

Tako su, navodi Đajić, za samo nekoliko godina svoj udeo na svetskom tržištu povećali čak 20-30 puta. Neprikosnoveni lider i dalje je Italija, koja je doskoro držala 70 odsto svetske proizvodnje kamena.

„Zbog pada cene koja je za deceniju snižena 10 puta kamen je postao dostupan skoro svakome. To smo iskoristili da i Srbija „uhvati voz" u ovoj industriji, a to pokušavamo sajmom u Kragujevcu“ , kaže Đajić.

On objašnjava da je Srbija evropskim i svetskim investitorima interesantna iz više razloga, a jedan od njih je geografska i politička pozicija Srbije.

"U poziciji smo da imamo posebne odnose sa Rusijom i Kinom, pa sve zemlje iz EU dolaze kod nas jer im je odavde lakše da krenu dalje na tržišta. S druge strane, mi imamo i kvalitetne vrste kamena. Prema podacima iz 50-ih godina prošlog veka, Srbija je imala oko 200 kamenoloma, sada tek nekoliko velikih. Od sajma do sajma sve više investitora se interesuje da u Srbiji uloži novac u kamenolome. Zbog toga će zaradu pokupiti stranci" , opominje Đajić.

"Imamo u Srbiji toliko seljaka čija su imanja na kamenu, pa već čitavu deceniju predlažem državi da seljaku omogući da na kredit kupi opremu i da im posao u ruke. Na sajam nam dolaze Kinezi sa dobrom, savremenom i jeftinom opremom, a iz čitave Evrope ljudi dolaze da je kupe" , objašnjava Đajić.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');