Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac 300.000 "srpskih fijata" već 2013?
 
 

300.000 "srpskih fijata" već 2013?

500lFabrika Fijat automobili Srbija u Kragujevcu biće otvorena 16. aprila a svečanosti će prisustvovati predsednik Boris Tadić i i prvi čovek Fijata Serđo Markione. Kako piše Danas, temeljna rekonstrukcija pogona nekadašnje Zastavine fabrike automobila je okončana, a završeno je i instaliranje savremene opreme za proizvodnju modela „fijat 500L“ i drugih automobila „B“ klase.

Fabrika je projektovana za proizvodnju 300.000 automobila godišnje, dok trenutno instalirana oprema omogućava godišnju produkciju od 200.000 vozila. Očekuje se da će punim kapacitetom fabrika početi da radi već naredne godine.

Fijatov kompleks u Kragujevcu prostire se na 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je više stotina hiljada kvadrata pod krovom i najveći je kompleks te vrste u jugoistočnoj Evropi.

Valja naglasiti da je kompanija FAS, poput nekadašnje Zastave, pored rumunske Dačije jedina kompletna fabrika za proizvodnju putničkih vozila u jugoistočnoj Evropi.

Prema standardima u automobilskoj industriji, naime, kompletna fabrika automobila, pored pogona za izradu karoserijskih delova i sklapanje šasija (Karoserija), zatim za zaštitu u bojenje vozila (Površinska zaštita i Lakirnicu) i za sklapanje automobila (Montaža), mora da ima i Preseraj, pogon za izradu preserskih delova od lima.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži